Herbata jest najpopularniejszym u nas napojem. Każdy jej gatunek ma różne właściwości zdrowotne, dlatego wymaga odpowiedniego przygotowania.

 

Herbata zielona czy czarna

Pochodzą od tej samem roślinny Camellia sinensis, różni je tylko sposób wytwarzani. Liście czarnej herbaty są rozdrabniane i poddawane fermentacji, zielone zaś suszeniu.

Herbata zielona uważana jest za zdrowszą odmianę dzięki pominięciu procesu fermentacji. Maksymalna ilość polifenoli i przeciwutleniaczy które odpowiadają za większość jej właściwości zdrowotnych nie traci na swojej wartości przy procesie suszenia.
Herbata zielona ma pozytywny wpływ między innymi na obniżenie poziomu tak zwanego złego cholesterolu LDL, pomaga w spalaniu tłuszczu dlatego najczęściej odchudzające herbaty sprzedawane w sklepie mają w składzie zielona herbatę. Reguluje ona również poziom cukru we krwi, spowalnia proces starzenia przez flawonoidy oraz ma pozytywny wpływ na nasze zęby i dziąsła.

 

Ciekawostka


Obie odmiany herbaty zawierają od 8 do 10 tysięcy polifenoli czyli więcej niż warzywa i owoce. Dwie filiżanki herbaty mają takie samo działanie antyoksydacyjne jak lampka czerwonego wina czy 4 jabłka.

 

Herbata działa jak kawa

 

Zawarta w herbacie teina (herbaciany odpowiednik kofeiny) która jest przyswajana dopiero w jelitach, przez co wolniej dostaje się do krwioobiegu, ma działanie pobudzające,  dodatkowo garbniki które również znajdują się w herbacie dodatków spowalniają wchłanianie. Dzięki temu pobudzające działanie herbaty przebiega wolniej i dłużej niż kawa. Nie mam wrażenia nagłego przypływu energii oraz nagłego jego spadku. Przez wolne uwalniane, stajemy się pobudzeni ale w łagodny sposób i dłużej ono trwa niż po kawie.

 

Najpopularniejsza herbata- herbata czarna

 

Herbata poddawana fermentacji, najlepiej smakuje na ciepło, ponieważ tylko wtedy zachowuje właściwości smakowe. Oprócz działania pobudzającego przez teinę, obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie oraz hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym, poprawia trawienie i chroni zęby przed próchnicą. Jej smak idealnie łączy się z różnymi dodatkami, dzięki temu służy jako baza do różnych herbat owocowych.

 

Rodzaje herbat


Wyróżnia się oczywiście znacznie więcej rodzajów herbat, na przykład:


Herbata biała

powstaje z młodych pączków, dzięki procesowi produkcji przez który przechodzi zawiera dużo witaminy C, przez co wzmacnia odporność.


Herbata żółta

uważana za najszlachetniejszą ponieważ przez proces utleniania enzymatycznego i fermentacji z udziałem mikroorganizmów, powstają substancje o silnych właściwościach przeciw rodnikowych.


Czerwona herbata

zaraz po zbiorze poddawana krótkiej fermentacji- uważana za najlepszą na odchudzanie ale nie ma sprawdzonych badań które potwierdziłyby tę tezę.


Herbata rooiboos

chociaż nie produkowana z drzewa herbacianego przez swoje właściwości zaliczana jest do nich.  Posiada właściwości antybakteryjne, nie zawiera kofeiny oraz posiada właściwości uspokajające. Poleca się ją do wprowadzenia jako pierwszą herbatę dla dzieci.

 

Herbata zdrowa ale należy ją pić z umiarem


Herbata ma bardzo dużo pozytywnych właściwości zdrowotnych. Zaleca się nie przekraczać dziennie 4-5 filiżanek herbaty, należy zwrócić również uwagę na moc jej naparu. Herbatę najlepiej pić godzinę po posiłku, tak jak kawa nie zaleca się picia na pusty żołądek ponieważ pobudza wytwarzanie kwasów trawiennych.
Polifenole mają generalnie pozytywny wpływ na nasze zdrowie ale należy pamiętać że mogą też blokować wchłanianie żelaza.

 

Jakie dodatki najlepsze są do herbaty

 

Herbata idealnie łączy się z różnymi cytrusami takimi jak cytryna czy pomarańcza. W zimowe dni kiedy wasza odporność spadała na pewno często mama lub babcia przygotowywała wam herbatę z imbirem i cytryną często była również słodzona miodem.
W różnych kawiarniach możemy spotkać również herbatę z syropem malinowym, goździkami i rozmarynem. Świeża gałązka rozmarynu zalana gorącą wodą daje niesamowity aromat.
Oczywiście do herbaty idealnie pasuje również anyż, kardamon i wcześniej wspomniane goździki.

 

A tutaj przykładowe przepisy na pyszną zimową herbatę:

 

Rozgrzewająca herbata z jabłkiem i anyżem

Składniki:
– napar z ulubionej czarnej herbaty
– jabłko
– laska cynamonu
– gwiazdka anyżu
– 1-2 łyżki miodu

 

Zimowa herbata z sokiem malinowym i rozmarynem

Składniki:
– napar z ulubionej czarnej herbaty
– 2-3 łyżki soku malinowego
– plaster grejpfruta
– gałązka rozmarynu

 

Korzenna herbata z pomarańczą

Składniki:
– napar z ulubionej czarnej herbaty
– 1-2 plastry pomarańczy
– laska cynamonu
– 4-5 goździków
– kawałek imbiru
– 1-2 łyżki miodu

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *