Jak segregować opakowania z cateringu?

Ogromna ilość odpadów w tym głównie plastiku towarzyszy nam na każdym kroku. Aby zminimalizować skutki produkcji i użycia tworzyw sztucznych należy poddawać te produkty recyklingowi. W tym procesie każdy w nas odgrywa ogromną rolę zaczynając już w swoim domu. Odpowiednia segregacja śmieci pomoże doprowadzić do ich przetworzenia i ponownego użytku.

 

Z troski o środowisko wprowadziliśmy możliwość wyboru opakowań, które są biodegradowalne.

 

W naszym cateringu dostępne są 2 rodzaje opakowań, plastikowe typu PP oraz ‘eko’ z pulpy celulozowej.

Zależnie od rodzaje pudełka, różne są też folie służące do ich zgrzewania. Co za tym idzie w inny sposób należy je też segregować.

 

 

 
 
W pobliżu naszych domów możemy spotkać różne rodzaje i kolory pojemników na odpady.
 
  • Żółty kontener- tworzywa sztuczne i metale
  • Niebieski kontener – papier
  • Zielony pojemnik – szkło
  • Brązowy kontener – bioodpady
  • Czarne kosze – odpady zmieszane, czyli wszystkie te, które nie nadają się do odzysku
  • Według powyższego schematu z opakowaniami plastikowymi należy postępować następująco:
  • Po spożytym posiłku oczyścić pudełko z resztek jedzenia a następnie folię razem z pudełkiem wyrzucić do pojemnika żółtego.
  • Opakowania biodegradowalne musimy potraktować trochę inaczej.
  • Samą folię wyrzucamy do pojemnika żółtego a pudełko do niebieskiego.
  • Resztki posiłków należy wyrzucić do pojemnika brązowego.

 
Co zrobić z torbami, w których dostarczane są posiłki?

 

Możemy używać ich wielokrotnie, np. do zbierania innych odpadów i ich segregacji. Dzięki temu nie potrzebujemy worków na śmieci a po kolejnym użyciu torby papierowe możemy wyrzucić do niebieskiego pojemnika na papier. Nadają się one w 100% do recyklingu.