Leśny mech, czyli ciasto szpinakowe

Ulubiona słodkość naszych klientów. Pyszny zielony biszkopt z kremem na bazie mascarpone ze świeżym granatem. Kto nie lubi takich pyszności?

Zdradzimy wam nasz kultowy przepis na pyszne i zdrowe ciasto.

 

Potrzebne ci będą:


Oczywiście chęci 😊  ale również tortownica o średnicy 24 cm.

Ciasto:

– 450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku (jeśli chcesz jasno zielony kolor użyj świeżego szpinaku dokładnie go blędując)
– 4 jaja
– 2 szklanki mąki żytniej T720
– ¾ szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego
– ½ szklanki ksylitolu
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

 

Krem:

– 250 ml śmietany
– 250 g. mascarpone
– 50g ksylitolu


Dodatkowo:

– granat do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

 

1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i naszykuj tortownice. Dół wyłóż papierem a boki posmaruj dowolnym tłuszczem i obsyp mąką
2. Szpinak rozdrabniamy jak najdrobniej.
3. Mąkę przesiej do miski dodać proszek do pieczenia i ksylitol. Wymieszaj suche składniki.
4. Do suchych produktów wbij jaja i olej. Wymieszaj dokładnie składniki dodając stopniowo szpinak.
5. Gotową masę wlej do przygotowanej wcześniej tortownicy.
6. Piecz przez 40-45 minut do suchego patyczka.

Kiedy ciasto będzie już gotowe wyjmujemy je na blat i czekamy aż przestygnie, w tym czasie przygotowujemy krem.
1. Produkty do kremu powinny być schłodzone
2. Śmietankę wlewamy do miski dodajemy mascarpone i odrobinę cukru.
3. Miksujemy do połączenia się składników i ubicia śmietanki.
4. Miksując dodajemy stopniowo resztę cukru. Chowamy do lodówki.
5. Ciasto wyjmujemy z formy i odkrawamy górę ciasta. Górną część kruszymy
6. Na ciasto wykładamy schłodzonym krem i formujemy z niego kopułkę, możemy również wyłożyć go na płasko.
7. Posypujemy wcześniej pokruszonym ciastem i dekorujemy świeżym granatem
8. Przed podaniem koniecznie schłodzić.

 

Koniecznie pochwalicie się swoimi leśnymi wypiekami na IG oznaczając @healthy_food_catering 😊