Podgrzewanie posiłków w cateringu dietetycznym

Przejście na catering dietetyczny ułatwia życie już wielu osobom. Dzięki nam nie musisz martwić się o dobrze zbilansowaną dietę, zyskujesz więcej czasu dla siebie.
Wiadomo, że dieta to 70% sukcesu reszta to dobrze wykonany trening i twoje samopoczucie psychiczne.
W tym artykule zwrócimy uwagę na sposób podgrzewania naszych posiłków.

Podgrzewanie diety pudełkowe- co trzeba wiedzieć?

Podgrzewać dania można na wiele sposobów. Dla miłośników gotowania, którzy dietę pudełkową wybierają ze względu na brak czasu, polecamy tradycyjną patelnie lub garnek. Ten sprzęt chociaż trochę będzie przypominać codzienne gotowanie.
Dla osób które w szybki sposób chcą podgrzać posiłek polecamy mikrofalówkę. Nie trzeba przekładać posiłku na talerz. Dodatkowo wprowadziliśmy pojemniczek na surówki, dzięki czemu w łatwy sposób możesz ją wyjąć i pozostawić zimną.
Niektóre dania najlepiej jest również podgrzać w piekarniku, by z powrotem nabrały chrupkości.

Mikrofalówka- czy korzystanie z niej jest zdrowe?

Na temat mikrofalówki krąży bardzo dużo mitów, a przy diecie pudełkowej jest to najczęściej używane urządzenie do podgrzewania posiłków.

By zrozumieć jak działa mikrofalówka powinniśmy zajrzeć do książki od fizyki. Fale elektromagnetyczne które wywołuje mikrofalówka, działają na cząsteczki wody zawarte w posiłkach, wprawiają je w drgania, dzięki wibracjom wytwarza się ciepło. Woda najszybciej pochłania związki elektromagnetyczne i przekazuje je innym związkom wchodzącym w skład dania.

Mity na temat mikrofalówki 

  1. Mit na temat powodowania raka – pole elektromagnetyczne wewnątrz kuchenki jest zbyt słabe, aby działanie tego urządzenia mogło uszkodzić w jakikolwiek sposób DNA komórki. Poza tym producenci mikrofalówek produkują je tak, że żadne fale nie wydostały się na zewnątrz.
  2. Jedzenie z mikrofali jest niezdrowe to kolejny Mit – przez to, że w sklepach można kupić gotowe posiłki, które przez swoja długą datę ważności budzą nasze wątpliwości co do jakości produktu i czystego składu. Mylnie myślimy, że to sama mikrofalówka jest tutaj zła. Jakość posiłku nie zmienia nam sprzęt, z którego korzystamy, a produkty z których składa się posiłek.
  3. Mit na temat utraty wartości odżywczych- każda obróbka termiczna wywołuje straty niektórych substancji odżywczych. Jednak niektóre obróbki termiczne z wysoką temperaturą mają większe ubytki substancji niż sama mikrofalówka.

Zdrowe dania z mikrofali od Healthyfood 

Jeśli chcesz zdrowo się odżywiać a brakuje Ci czasu, zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą. Posiłki z naszego cateringu są pełnowartościowe,a podgrzane w mikrofalówce dają zdrową i szybką dietę.

Używane tacki do zgrzewu pochodzą od certyfikowanego dostawcy, dlatego nasze diety pudełkowe idealnie nadają się do podgrzewania w mikrofali.