Witamina C – korzyści

 

 

Witamina C występuje w największych ilościach w produktach roślinnych, zatem głównym jej źródłem są warzywa i owoce. Niewielkie ilości witaminy C występują także w produktach zwierzęcych. Ze względu na znaczne straty w czasie obróbki termicznej nie są one uważane jako dobre źródła kwasu askorbinowego.

 

Do głównych funkcji witaminy C należą m.in.:
  1.  poprawia wchłanianie żelaza
  2.  przyspieszanie gojenia się ran
  3.  zapobiega wystąpieniu krwawień i siniaków przez uszczelnienie naczyń krwionośnych
  4. reguluje procesy starzenia się skóry
  5. obniżanie ciśnienia krwi i cholesterolu
  6. zmniejsza ryzyka wystąpienia niektórych nowotworów, jest silnym antyoksydantem

Zbyt mała ilość witaminy C dostarczanej do organizmu wpływa niekorzystnie na nasz organizm.

Objawy niedoboru:

  • szkorbut, w skrajnych przypadkach
  • bóle mięśni i stawów
  • tworzenie się siniaków bez przyczyny
  • krwawienie dziąseł
  • osłabiona odporność

 

W przypadku witaminy C spożycie zbyt małej ilości aby doprowadzić do niedoborów jest bardzo trudne. Jej dzienne zapotrzebowanie porywa już niewielka ilość np.:

  • warzywach kapustnych brokuły, brukselka
  • owoców dzikiej róży
  • owoców jagodowych (czarna porzeczka, truskawki)
  • owoców cytrusowych
  • natki pietruszki
  • papryki czerwonej

Często uważa się, że najlepszym źródłem witaminy C jest cytryna, co nie jest prawdą.

 
Co wpływa na zawartość witaminy C w żywności?
  • Promienie słoneczne
  • Wysoka temperatura
  • Obróbka technologiczna (gotowanie, krojenie, rozdrabnianie)
  • Dostęp do tlenu (największe straty w produktach napoczętych, rozdrobnionych)
  • Obecność metali (miedź, żelazo)
  • Suszenie

Witamina C jest niezbędna do wielu procesów zachodzących w naszym organizmie. Oprócz wpływu na codziennie funkcjonowanie odgrywa też rolę w kosmetologii. Kwas askorbinowy bierze udział w tworzeniu kolagenu. Pozwala to utrzymać jędrność i młody wygląd skóry. Jako antyoksydant zwalcza wolne rodniki i chroni przed promieniami słonecznymi.

Witamina C ma również funkcje przeciwzapalne, używana jest w pielęgnacji cery naczynkowej i trądzikowej. Działa rozjaśniająco i łagodzi zaczerwienienia.

 

Podsumowując, witamina C powinna być nie tylko obecna w naszej codziennej diecie ale jest wręcz wskazane jej dostarczanie. Zapewni nam lepsze samopoczucie, siłę, odporność i piękną skórę.