app Dieta z Wyborem Menu | -15% z kodem: jemzdrowo

Zdrowie

Czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa?

10.09.2022

Czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa? To pytanie coraz częściej zadają sobie osoby goniące za szczupłą sylwetką. Nic w tym dziwnego, ponieważ szybko widoczne efekty sprawiają, że w sieci lub tematycznych czasopismach coraz częściej można natknąć się na artykuły zachwalające ten sposób odżywiania. Nie oznacza to jednak, że jest to najlepszy sposób na zgubienie zbędnych kilogramów. Zastanawiając się nad tym, czy dieta bez węglowodanów jest zdrowa, warto najpierw przemyśleć to, czy eliminowanie jakiegokolwiek składnika odżywczego, bez wyraźnych wskazań ku temu, jest zdrowe? Jeśli rozważasz wprowadzenie tego sposobu odżywiania do swojej codziennej diety, koniecznie zapoznaj się z przygotowanym przez nas artykułem. A jeżeli po lekturze nadal będziesz mieć jakiekolwiek wątpliwości, najlepiej skonsultuj się ze specjalistą od spraw żywienia – dietetykiem lub lekarzem. Usiądź wygodnie i przeczytaj do końca – zapraszamy.

Dieta niskowęglowodanowa - zalety, czym do siebie przyciąga, a jakie efekty pozwala osiągnąć?

Wiele osób, które przyciąga dieta niskowęglowodanowa, nie zastanawia się nad tym, czy faktycznie jest ona zdrowa. Widzą szybkie efekty, czytają opinie zadowolonych osób, którym taki styl odżywiania się przysłużył i typowo myślą o tym, co jest tu i teraz, nie zastanawiając się nad długofalowymi konsekwencjami takiego odżywiania. Warto mieć na uwadze to, że żadna dieta nie powinna być tylko sposobem, na zgubienie paru kilo, ale długotrwałym, zdrowym nawykiem, który będzie nam towarzyszył już do końca życia. A w takim ujęciu mocne ograniczanie potrzebnych organizmowi składników odżywczych z pewnością się mu nie przysłuży.

Dieta niskowęglowodanowa przyciąga wiele osób tym, że faktycznie pozwala na dość szybką utratę zbędnych kilogramów, bez konieczności drastycznego ograniczania kalorii, a także bez towarzyszącego człowiekowi uczucia głodu. Co więcej, badania pokazują, że okresowe stosowanie diety niskowęglowodanowej nie tylko pomaga w schudnięciu, ale także w poprawie wyników u pacjenta np.:

  • obniżając ciśnienie krwi,
  • poprawiając kontrolę poziomu glukozy we krwi,
  • poprawiając wskaźniki lipidowe.

Jak jednak zauważono, poprawa następuje przy krótkotrwałym stosowaniu diety niskowęglowodanowej. Zaadaptowanie tego sposobu żywienia jako jedynego, w długiej perspektywie czasu przestaje przynosić korzyści, a może wręcz stanowić zagrożenie dla zdrowia. Zdecydowanie warto dać jej szansę, ale zachować przy tym zdrowy rozsądek. Stosowana przez pewien czas dieta niskowęglowodanowa pomoże Ci schudnąć i poprawić wyniki, ale już długotrwałe wyłączenie węglowodanów ze swojego jadłospisu jest bardzo złym pomysłem.

Na czym polega dieta niskowęglowodanowa

Dieta niskowęglowodanowa, jak sama nazwa wskazuje, polega na ograniczeniu spożywania w codziennych posiłkach produktów bogatych w ten składnik odżywczy. Przyjmuje się, że o takiej diecie mówimy w przypadku, gdy mniej niż 26% dziennej energii pochodzi z węglowodanów (poniżej 130 g dziennie). Eliminujemy cukier, ale nie tylko ten klasyczny, z cukiernicy. Stosowanie takiej diety oznacza w dużej mierze rezygnację także z makaronów, ryżu, kaszy, chleba, produktów mącznych i zbożowych, owoców, słodyczy itp. Należy zapomnieć o wszelkich słodzonych napojach, fast foodach i tym podobnych przysmakach (chociaż akurat ich ograniczenie z pewnością wyjdzie każdemu na zdrowie).

Co ciekawe, w diecie niskowęglowodanowej także nie wszystkie warzywa są dozwolone. Osoby decydujące się na ten sposób żywienia powinny ograniczyć spożycie warzyw ze skrobią, takich jak ziemniaki czy fasola. Do woli można sięgać po inne warzywa, mięsa, nabiał itp.

Dieta niskowęglowodanowa czy bezwęglowodanowa? Jak ją stosować?

Zdecydowanie lepszym i zdrowszym dla organizmu rozwiązaniem jest stosowanie diety niskowęglowodanowej zamiast bezwęglowodanowej. Należy pamiętać o tym, że wszystkie jadłospisy, które bardzo drastycznie ograniczają daną grupę składników odżywczych, należą do niefizjologicznych i są zwyczajnie niezdrowe. Pamiętaj, że jeśli chcesz samodzielnie żywić się w taki sposób, zawsze warto jest najpierw skonsultować się ze specjalistą dietetykiem, który pomoże ułożyć Ci dietę dopasowaną do Twoich potrzeb. Ewentualnie możesz też skorzystać z gotowych rozwiązań, takich jak zbilansowane diety pudełkowe, które dostarczą Twojemu organizmowi wszelkich potrzebnych mu składników odżywczych.

Jeśli chodzi o stosowanie diety niskowęglowodanowej, tak aby była ona zdrowa, pamiętaj o trzymaniu się kilku prostych zasad:

  • dieta tego typu powinna trwać przez określony czas (najlepiej nie dłużej niż rok);
  • nie ograniczaj węglowodanów do zera;
  • lepiej zrezygnować z węglowodanów prostych (cukier, słodkie przekąski, słodzone napoje) na rzecz węglowodanów złożonych (pełnoziarniste pieczywo i makarony, kasza, ryż);
  • słuchaj swojego organizmu i kontroluj wyniki (to, że koleżanka czuła się na diecie niskowęglowodanowej cudownie, nie znaczy, że Ty też musisz).

Pamiętaj o tym, że zawsze najlepiej jest znaleźć złoty środek. Ani zbyt duża podaż węglowodanów w diecie, ani ich całkowita eliminacja nie przysłużą się Twojemu zdrowiu!

Dla kogo dieta niskowęglowodanowa?

Dieta niskowęglowodanowa ma swoje zalety i może być zdrowa, nie nadaje się ona jednak dla każdego. Nie jest to złoty lek na nadwagę czy otyłość. Nie zaleca się jej stosowania u młodzieży w okresie wzrostu, a także u tych, które ukończyły już 55 lat. Nie nadaje się także dla osób cierpiących na choroby tarczycy.

Dla kogo dieta niskowęglowodanowa będzie najlepsza? Badania naukowe potwierdzają, że ten specyficzny sposób żywienia najlepiej sprawdzi się przy krótkotrwałym stosowaniu u osób młodych. Jako wskazanie do jej stosowania wymienia się między innymi:

  • nadwaga i otyłość,
  • cukrzyca,
  • insulinooporność.

Zdrowa dieta i styl życia to klucz do sukcesu

Dieta niskowęglowodanowa może być zdrowa, jeśli jest odpowiednio zbilansowana i prowadzona z głową. Nie powinna być także ona stosowana jako stały jadłospis przez wiele długich lat. Stanowczo odradzamy ekstrema, takie jak dieta bez węglowodanów, która do zdrowych nie należy i ma zdecydowanie zły wpływ na ludzki organizm.

Warto wiedzieć, że według najnowszych badań całkowite skreślenie ze swojego jadłospisu źródeł dobrych węglowodanów (np. pieczywa, makaronów, ryżu, kasz, owoców) może zwiększyć ryzyko przedwczesnej śmierci nawet o połowę, między innymi z powodu chorób sercowo-naczyniowych, udaru mózgu czy choroby nowotworowej.

Kluczem do sukcesu jest więc stosowanie zdrowej, zrównoważonej diety, bez eliminowania poszczególnych składników odżywczych, jeżeli nie zachodzi taka uzasadniona potrzeba. Ograniczenie węglowodanów pochodzących między innymi z fast foodów z pewnością będzie dobrym wyjściem, nie należy jednak całkowicie rezygnować z tych zdrowych.

< poprzedni wpis

Jaką dietę zastosować przy chorobie hashimoto?

następny wpis >

Intermittent fasting w skrócie dieta IF

Serwis wykorzystuje pliki cookies niezbędne do prawidłowego działania. Zasady stosowania plików cookies w Polityce prywatności.