app 🌿 nowość dieta śródziemnomorska | -26% rabatu kod: WIOSNA

Zdrowie

Czy można mieć za dużo białka we krwi? Sprawdź, czy masz te objawy!

31.03.2025

Białko to jeden z trzech filarów każdej diety. Trudno wyobrazić sobie jakikolwiek posiłek bez tego makroskładnika. Jednak długotrwały nadmiar białka w menu skomplikuje życie niejednego smakosza. Czym może skończyć się podwyższone stężenie białka we krwi? Czy spożywanie nadmiernej ilości białka jest zdrowe? Czym grozi nadmiar białka w diecie? O tym wszystkim dowiesz się z poniższego wpisu.

Jakie jest zalecane dzienne spożycie białka w diecie?

Jakie jest prawidłowe stężenie białka całkowitego?

Badanie stężenia białka we krwi polega na oznaczeniu jego poziomu u danej osoby. Po pobraniu krwi laboratorium sprawdza wartość stężenia białka i porównuje je z prawidłowymi wartościami. Zgodnie z aktualną wiedzą medyczną, obecna norma stężenia białka we krwi wynosi od 6,0 do 8,0 g/dl (60 – 80 g/l).

Badanie poziomu białka we krwi określa, czy w organizmie nie dzieją się stany chorobowe. Ilość białka wskazuje na potencjalne problemy zdrowotne. Jeśli stężenie jest wyższa niż 8,0 g/dl, to oznacza odwodnienie, stan zapalny lub rozwijający się nowotwór. Z kolei zaniżony poziom świadczy o niskim całkowitym spożyciu białka, o chorobach nerek lub wątroby.

Jaka jest rola globulin, albumin i białka zwierzęcego w diecie?

Jeśli w Twojej krwi występuje prawidłowa norma stężenia białka, to oznacza, że w Twoim organizmie panuje równowaga. Twój układ odpornościowy świetnie radzi sobie z infekcjami. Jednocześnie Twoje ciało tworzy nowe komórki, służące do jego działania. W tym procesie biorą udział 2 typy białek:

  • globuliny,
  • albuminy.

Globuliny tworzą przeciwciała, zwalczające wirusy i patogeny. Albuminy utrzymują bilans wodno- kwasowo- zasadowy w ciele człowieka. Jeśli tych białek zabraknie, to mogą rozwinąć się różne stany zapalne organizmu i w konsekwencji choroby. Z tego powodu warto dbać o ilość całkowitego spożycia białka w diecie.

Jeśli go brakuje, to odpowiedzią powinno być zwiększenie podaży białka. Według dietetyków optymalna ilość białka w codziennej diecie wynosi od 1,2 g do 2,2 g na każdy kilogram masy ciała człowieka.

Do czego prowadzi nadmiar białka w diecie dziecka?

Co oznacza wysoki poziom białka we krwi?

Spożywanie dużych ilości białka, czyli powyżej 2,2 g /kg masy ciała powoduje różne konsekwencje dla zdrowia. Nadmiar białka grozi powikłaniami, do których można zaliczyć:

  • zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej (zakwaszenie organizmu),
  • przeciążenie nerek,
  • choroby nerek,
  • odwodnienie.

Objawy nadmiaru białka obejmują też zmiany nastroju, wzrost wagi lub specyficzny oddech. Jeśli wartość stężenia białka będzie wyższa niż normy, to może rozwinąć się stan zapalny. Efektem mogą być też choroby o podłożu immunologicznym.

Jak wykryć podwyższone białko we krwi?

Badanie stężenia białka jest możliwe w laboratorium medycznym. Służy do tego proteinogram, oznaczający poziom różnych typów białek:

  • albuminy,
  • globuliny,
  • białko całkowite we krwi.

Badanie poziomu białka robi się przy odwodnieniu, wysokim ciśnieniu krwi lub zmianach hormonalnych. Równie ważnym powodem są też choroby autoimmunologiczne, schorzenia jelit, nerek lub wątroby.

Nadmiar białka występuje też przy złym stosowaniu diety wysokobiałkowej, co grozi przeciążeniem nerek. Dlatego, jeśli chcesz zawsze jeść zdrowe posiłki, to skorzystaj z oferty cateringu dietetycznego z Łodzi.

O czym świadczy białko w moczu?

O podwyższonym stężeniu białka w ciele świadczy białkomocz, czyli długotrwały nadmiar białka w moczu. To stan, który ma kilka różnych przyczyn:

  • choroby nerek - nefropatia, krwiomocz lub zapalenie kłębuszkowe,
  • gorączka organizmu -stan zapalny,
  • choroby układu moczowego.

Utrata białka w moczu towarzyszy różnym innym schorzeniom - m.in. RZS, białaczce lub anemii sierpowatej. Pamiętaj, że w moczu ilość białka powinna wynosić zero. Jednak samo wykrycie białka to wstęp do pogłębionych badań, niezbędnych do postawienia właściwej diagnozy.

Jak wyglądają objawy nadmiaru białka w diecie?

Wysoki poziom białka a choroby autoimmunologiczne

Niektóre choroby autoimmunologiczne prowadzą do podwyższonego stężenia białka we krwi. Powodują też zaburzenia metaboliczne, co świadczy o stanie zapalnym organizmu. Wskazuje na to wyższy poziom białka C-reaktywnego, czyli CRP. U zdrowych osób wynosi on od 0,1 do 3,0 mg/l, a u chorych to nawet 10 - 20 mg/l.

Podobne skutki może mieć spożywanie dużych ilości białka - np. przy stosowaniu diety wysokobiałkowej. Wtedy warto zrobić badanie stężenia białka, zwłaszcza przy objawach takich jak obrzęki, osłabienie lub częste krwotoki.

Jak zadbać o odpowiednią ilość białka w diecie? Kto musi zwiększyć jego ilość?

Dieta wysokobiałkowa

Dieta wysokobiałkowa to dobry wybór dla sportowców lub osób starszych. Takim osobom nie grozi długotrwały nadmiar białka. Dlatego mogą stosować dietę wysokobiałkową bez wyrzutów sumienia.

Dieta wegetariańska

Zwiększenie podaży białka to dobry wybór dla osób, które rezygnują z mięsa na rzecz białka roślinnego. Są one narażone na większą utratę białka i raczej nie grozi im podwyższone stężenie białka we krwi.

Weganie lub wegetarianie powinni badać poziom białka, jeśli grożą im niedobory. W przypadku braków można uzupełnić spożycie białka przez suplementy i pokarmy bogate w proteiny. Należą do nich tofu, soja lub rośliny strączkowe.

Suplementy białkowe

Świetnym sposobem na zwiększenie podaży białka są suplementy białkowe. To najczęściej białka roślinne lub serwatkowe, które dodaje się do deserów, przekąsek lub posiłków. Dzięki nim można szybko zwiększyć ilość całkowitego spożycia białka w diecie. To świetne rozwiązanie, jeśli ćwiczysz lub nie masz siły, ale stosowanie diety wysokobiałkowej nie jest dla Ciebie.

< poprzedni wpis

Healthy Food: Catering Dietetyczny, który wyróżnia się na tle konkurencji

następny wpis >

Zaleganie gazu w jelitach. Jak rozwiązać ten wstydliwy problem?

Serwis wykorzystuje pliki cookies niezbędne do prawidłowego działania. Zasady stosowania plików cookies w Polityce prywatności.