dieta low fodmap
- ok. 1200 – 3000 kcal
- B:20% T:30% W:50%
- 5 posiłków/dzień 3 posiłki / dzień
- Niska zawartość produktów bogatych w Fodmap
- Bez glutenu i laktozy
- Wspomaganie leczenia IBS i SIBO
Doskonale wiemy, jak trudne może być samodzielne przygotowywanie posiłków w przypadku różnego rodzaju schorzeń. Właśnie dlatego do naszego menu trafiła pudełkowa dieta Low FODMAP, przeznaczona dla osób zmagających się z dysfunkcjami układu pokarmowego – w tym uskarżających się na problemy z żołądkiem czy też drażliwymi jelitami.
Dieta pudełkowa FODMAP powstała w oparciu o najnowsze badania z zakresu dietetyki i terapii chorób układu pokarmowego. Problemy gastryczne mogą, z różnych przyczyn, dopaść jednak każdego, a towarzyszące im dolegliwości bólowe i ogólny dyskomfort skutecznie zniechęcać mogą do podejmowania codziennych aktywności. Dieta Low FODMAP (niekiedy określana również jako dieta L-FODMAP) może zatem okazać się doskonałym rozwiązaniem także dla Ciebie, jeżeli:
Pudełkowa dieta Low FODMAP od Healthy Food jest absolutnym bestsellerem. Cieszy się ogromnym uznaniem wśród naszych Klientów, którzy potrzebują szczególnego wsparcia przy odżywianiu się w przypadku występowania zespołu jelita drażliwego (IBS) lub zespołu rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO). Sięgają po nią również osoby, które zauważyły u siebie problemy trawienne związane z nadmiernymi gazami, wzdęciami i uczuciem przelewania w brzuchu po spożyciu pewnej gamy produktów. Catering diety FODMAP to program, który Klienci doceniają, między innymi, za realne rezultaty, jakie obserwują w poprawie funkcjonowania swojego organizmu i polecają jako najlepszy dostępny plan dietetyczny FODMAP na rynku cateringowym.
Dieta Low FODMAP to program, który wyklucza gamę produktów złożonych z krótkołańcuchowych węglowodanów, które poprzez nieprawidłowe wchłanianie w jelitach (zachodzi ograniczona lub bardzo niska absorpcja) szybko fermentują, prowadząc do powstawania wodoru oraz metanu. Na skutek tego dochodzi do naruszenia mikroflory jelitowej, a w skrajnych przypadkach nawet do wywołania stanów zapalnych. Do produktów FODMAP (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols) można zaliczyć, między innymi:
Produkty bogate w składniki FODMAP, poprzez właściwości osmotyczne, przyczyniają się do zwiększonej absorbcji wody w jelicie cienkim, powodując rozciąganie jego ścian i doprowadzając do dolegliwości brzusznych. Następnie, wędrując do jelita grubego, ulegają fermentacji, co z kolei skutkuje nadmierną ilością wydalanych gazów i bolesnym uczuciem rozpierania. U osób zdrowych produkty tej kategorii będą trawione bez większych trudności, jednak w przypadku schorzeń obejmujących układ pokarmowy ich przyjmowanie, nawet w niewielkich ilościach, może pogarszać stan zdrowia i wpływać na odczuwalne nasilanie się dolegliwości.
Z uwagi na ograniczoną listę produktów dozwolonych, dieta FODMAP może być trudna do samodzielnego przygotowywania. Nasz zespół przykłada bardzo dużo uwagi do procesu układania menu, zwracając szczególną troskę o wprowadzanie do niego dopuszczalnych ilości każdego z produktów i starając się, by mimo restrykcji, potrawy były różnorodne i smaczne.
Ponieważ nasz catering FODMAP podobny jest do pierwszego etapu eliminacyjnego procedury dietetycznej L-FODMAP, wyklucza on całkowicie gluten (jest to zatem dieta bez glutenu) oraz laktozę (dieta bez laktozy), co Klienci Healthy Food bardzo sobie chwalą.
Catering Low FODMAP jest dostępny w pełnej kaloryczności. Klientom oferujemy menu w opcji 5 lub 3 posiłków dziennie, w wariantach o kaloryczności: 1200, 1500, 1800, 2000, 2500 oraz 3000 kcal. Dieta Low FODMAP w wariancie rozłożonym na 5 posiłków składa się ze śniadania, II śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacji, a w wersji z 3 posiłkami dziennie Klient otrzymuje śniadanie, obiad i kolację. Przed zastosowaniem diety możesz ponadto skontaktować się z naszym dietetykiem w celu dobrania odpowiedniej kaloryczności i rozwiania ewentualnych wątpliwości dotyczących cateringu FODMAP lub też skorzystać z naszego kalkulatora oraz omówienia wskazań do zastosowania tego rodzaju diety.
* dieta nie jest polecana osobom chorującym na celiakię, ponieważ w posiłkach mogą znajdować się śladowe ilości glutenu
Serwis wykorzystuje pliki cookies niezbędne do prawidłowego działania. Zasady stosowania plików cookies w Polityce prywatności.