Dieta niskowęglowodanowa – na jakie efekty możesz liczyć?
01.08.2024

Obecnie wiele osób pragnie zrzucić nadmiar kilogramów i poprawić swoje zdrowie. Jednym ze sposobów na trwałą zmianę jakości życia jest przejście na nową dietę. Jednak na rynku można spotkać już tyle stylów żywienia i pomysłów na jadłospisy, że gubią się w tym nawet dietetycy. Czy nurt niskowęglowodanowy to właściwa odpowiedź na problemy z masą ciała?
Jakie są typy diet niskowęglowodanowych?
Low carb to dieta, w której jest niższy poziom węglowodanów w porównaniu do tradycyjnej metody żywienia. Uwzględnia ona poziom tego składnika w ilości 50 – 100 g dziennie, a w jego miejsce wchodzą tłuszcze zwierzęce i roślinne. Ten typ żywienia jest dobry dla większości zdrowych osób, które chcą zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych. Dla porównania – normalna dieta węglowodanowa zakłada, że codziennie przyjmujesz co najmniej 130 g “węgli”.
Surowszym wariantem diety low carb jest dieta ketogeniczna – w skrócie “keto”. Tutaj zjadasz najwyżej 50 g węglowodanów dziennie, a tłuszcz stanowi prawie 90% wszystkich kalorii. Jej nazwa pochodzi od stanu ketozy, który organizm uruchamia, gdy nie używa już cukrów i korzysta z tłuszczu. Wątroba przerabia go na cząsteczki zwane ketonami, które stają się paliwem dla wszystkich komórek ciała.
Dieta niskowęglowodanowa – efekty stosowania przez długi czas
Zmiana sposobu pobierania energii z jedzenia to nie wszystko, co daje dieta niskowęglowodanowa, efekty dotyczą też poprawy wskaźników zdrowia. Wśród nich zmieniają się różne parametry:
- zmniejsza się stan zapalny,
- poprawia się ciśnienie krwi,
- zwiększa się poziom HDL (czyli tzw. "dobrego cholesterolu", który przewozi cholesterol do wątroby, zmniejszając ryzyko chorób serca),
- zmniejsza się poziomu LDL (lipoproteina o niskiej gęstości, to tzw. "zły cholesterol", który może odkładać się na ścianach tętnic, prowadząc do ich zwężenia i zwiększając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych),
- zmniejsza się ilość cukru we krwi.
- Powyższe wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym Annals of Internal Medicine. W tym badaniu naukowcy śledzili procesy, jakie zachodzą w organizmie na diecie typu low carb. Następnie porównali je z danymi dotyczącymi zwykłej diety. Badanie trwało 2 lata.
Dla kogo jest dieta typu keto i low carb?
Dieta z małą ilością węglowodanów pomaga osobom, które chorują na cukrzycę. Na diecie low carb lub keto organizm korzysta głównie z tłuszczu. Nie dochodzi wtedy do nagłych skoków insuliny, które są tak groźne dla diabetyków. W pewnym badaniu naukowcy obserwowali 363 osoby z nadwagą, a 1/3 z nich miała cukrzycę typu II. Wyniki badań potwierdziły, że łatwiej kontroluje się wagę na diecie niskowęglowodanowej, efekty dodatkowe to szybszy rozkład tkanki tłuszczowej.
Za to tej diety nie powinny stosować kobiety w ciąży lub osoby z chorą trzustką, nerkami lub wątrobą. Pomimo wielu zalet dieta keto i low carb nie są odpowiednie dla każdego. Dlatego, jeśli masz wątpliwości, to poproś o pomoc dietetyka lub lekarza.
Dieta low carb i keto cechują się mniejszą ilością węglowodanów w jedzeniu. Zastępują je zdrowymi tłuszczami pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Wyniki badań potwierdzają, że ten sposób żywienia poprawia liczne wskaźniki zdrowia i ułatwia utratę zbędnych kilogramów. Pomimo licznych pozytywów, diety wysokotłuszczowe nie są dla każdego.