Kaloria kalorii nierówna
06.09.2022
Pojęcia kilokalorii najpowszechniej używa się w dietetyce. Określa się w ten sposób ilość energii cieplnej, którą – poprzez spalanie pokarmów o określonej wartości energetycznej (liczbie kcal) – powinno się dostarczyć organizmowi.
Każdy produkt, który spożywamy dostarcza do naszego organizmu kilokalorii. Nie bez znaczenia jest również z czego dany produkt się składa.
- 1g tłuszczy to 9 kcal
- 1 g białka to 4kcal
- 1g węglowodanów to 4 kcal
- 1g alkoholu to 7 kcal
Każdy z powyższych składników odżywczych ma właściwości pozwalające na prawidłową pracę organizmu, oczywiście jeżeli są spożywane w odpowiednich ilościach i proporcjach. Standardowy rozkład makroskładników to 30% tłuszczy, 20% białka oraz 50% węglowodanów.
Alkohol nie bez powodu określa się jako ‘puste kalorie’. Oprócz energii nie dostarcza żadnych właściwości odżywczych.
Często można spotkać się z określeniem, że nie liczy się to, co jemy, ale ile jemy.
Oczywiście, jeżeli zależy nam na schudnięciu ilość ma największe znaczenie. Nawet żywiąc się tylko fastfoodami, lecz w takiej ilości, aby pozostać w deficycie kalorycznym, będziemy chudnąć. Podkreślić należy, że jednocześnie nie dostarczymy żadnych składników mineralnych ani witamin, a nasz organizm szybko przestanie spalać tkankę tłuszczową ze względu na niedożywienie.
Ważnym pojęciem z punktu widzenia tego artykułu jest również wyjaśnienie czym jest gęstość odżywcza.
Zatem gęstość odżywcza wskazuje na koncentrację substancji odżywczych, w tym witamin, minerałów i błonnika w spożywanym pokarmie. Czemu jest to ważne?
Ponieważ dążymy do jak największej gęstości odżywczej w codziennym jadłospisie, czyli jedzenia takich produktów, które zawierają w sobie właśnie jak najwięcej witamin, składników mineralnych oraz błonnika.
I patrząc na powyższą definicję np. ziemniaki mają zarówno dużą gęstość odżywczą jak i kaloryczną (ponieważ zawierają w sobie pokłady potasu, magnezu, czy witaminy C), a cheeseburger w popularnym fastfoodzie, to tylko duża ilość kilokalorii.
Więcej informacji o gęstości odżywczej znajdziecie tutaj: gęstość odżywcza produktów. Istnieje więc różnica, czy zjemy sernik na orzechowym spodzie z mnóstwem owoców, czy seropodobną masę z toną cukru? Oczywiście, że istnieje. Pierwsza opcja to dawka białka, magnezu, cynku, witamin z grupy B oraz błonnika. Sernik niewiadomego pochodzenia, to przede wszystkim zastrzyk cukru, który zaburza naszą gospodarkę węglowodanową. Zatem nie tylko to, ile spożywamy, ale także jakiej jakości są te produkty, ma ogromne znaczenie. Jeżeli chcemy zjeść kawałek ciasta to wybierajmy takie, które mają w składzie więcej składników niż w większości cukier. Lepiej jest również zjeść burgera z klasycznej bułki lub pełnoziarnistej z kawałkiem wołowiny i warzywami niż sztuczne masy podawane w popularnych fastfoodach.
Pamiętajmy, aby nie sugerować się jedynie ilością kilokalorii, a tym, co dany produkt może przynieść dobrego do naszego organizmu. Wybierajmy mądrze co trafia do naszego żołądka.