Męczą Cię wzdęcia po słodyczach? Poznaj 3 sposoby, które sprawią, że gazy odejdą w niepamięć!
18.12.2024
Jedzenie to jedna z największych przyjemności w życiu każdego człowieka. Mimo to, dla wielu osób posiłek może stać się źródłem dyskomfortu, a nawet udręki. Jeśli po zjedzeniu obiadu odczuwasz wzdęcia i masz problem z gazami, to objaw nietolerancji pokarmowej. To znak, że proces fermentacji bakteryjnej nie działa poprawnie i możesz mieć rozrost bakteryjny jelita. Co zrobić w takiej sytuacji Odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule.
Jaka jest przyczyna wzdęć i powstawania gazów jelitowych?
Środowisko flory jelitowej to miejsce ostatniego etapu w procesie trawienia. W jelitach, w czasie fermentacji bakteryjnej, powstaje szereg gazów: CO2, wodoru lub metanu. Jeśli występuje zwiększona ilość gazów, to mamy do czynienia ze wzdęciami. Długotrwałe wzdęcia mogą prowadzić do rozrostu bakteryjnego jelita, czyli nadmiernej ilości bakterii w jelicie cienkim (SIBO).
W przypadku niewłaściwej diety (np. nadmiaru fruktozy powodującej wzdęcia) może rozwinąć się dysbioza jelitowa. Oznacza to nadmiar szkodliwych szczepów bakterii. To z kolei powoduje różne problemy trawienne, w tym osłabienie odporności i tzw. zespół nieszczelnego jelita. Częste gazy mogą być również efektem nietolerancji pokarmowych, takich jak nietolerancja laktozy, glutenu czy sorbitolu.
Nietolerancje pokarmowe a wzdęcia brzucha
Wśród produktów powodujących gazy znajduje się mleko i jego przetwory. Każdy pokarm, który trafia do Twojego żołądka, gdzie jest rozkładany przez różne enzymy.
Cukier mleczny, czyli laktoza, musi zostać rozłożony przez enzym laktazę. Jeśli go brakuje, pojawiają się dolegliwości, takie jak bóle brzucha. Flora jelitowa jest wrażliwa na obce szczepy bakterii, które mogą być groźne dla organizmu.
Nadmierne gazy i inne objawy zespołu jelita drażliwego
Przyczyną nadmiernej produkcji gazów są cukry o niskiej wchłanialności, takie jak sorbitol. Objawy nietolerancji sorbitolu i innych polioli to działanie przeczyszczające, prowadzące do wzdęć i biegunek.
Na czym polega test oddechowy?
SIBO można wykryć za pomocą testu oddechowego, który mierzy ilość gazów w wydychanym powietrzu. Na rynku dostępne są testy oddechowe mierzące poziom wodoru lub wodoru i metanu.
Dieta eliminacyjna. Z czego zrezygnować, żeby nie mieć wzdęć?
W przypadku nadmiernej produkcji gazów jedną z przyczyn są produkty gazotwórcze. To najczęściej przekąski, pełne polepszaczy, konserwantów i sztucznych barwników. Problem mogą również sprawiać produkty mleczne i zboża zawierające gluten. Ograniczenie tych składników w diecie pomoże Ci pozbyć się gazów, przelewania i bólu brzucha.
Nietolerancja laktozy
Produkty mleczne to jeden z najczęstszych pokarmów, które powodują wzdęcia. Jeśli prześladują Cię częste gazy, to może pomóc odstawienie mleka i jego przetworów — przynajmniej na jakiś czas. Dobrym rozwiązaniem jest też korzystanie z suplementów, które zawierają laktazę.
Nietolerancja sorbitolu i fruktozy
Dla pewnej liczby osób największym problemem jest fruktoza powodująca wzdęcia. Wynika to z faktu, że ich flora jelitowa nie radzi sobie z grupą cukrów prostych i polisacharydów. W literaturze dietetycznej te związki są określane jako FODMAP. Można je znaleźć w słodyczach, w produktach garmażeryjnych i w wielu owocach.
Produkty zawierające fruktozę zwiększają ilość gazów w jelitach, które potrafi zalegać przez wiele godzin. Częste gazy mogą wynikać z różnych przyczyn. Dlatego gdy brak Ci pewności, zrób badanie nietolerancji fruktozy lub innego składnika pokarmu.
Nietolerancja węglowodanów
Duża ilość owoców zawiera fruktozę, a na rynku można też znaleźć mnóstwo produktów bogatych w syrop glukozowo-fruktozowy. Przykładem naturalnego pokarmu, który powoduje objawy nietolerancji sorbitolu, są śliwki. Ich nadmiar w diecie powoduje efekt przeczyszczający i zubożenie flory jelitowej.
Słodycze, napoje gazowane i warzywa strączkowe
Wśród produktów powodujących gazy największą popularnością cieszą się słodycze i napoje gazowane. Zawarta w nich fruktoza i inne rodzaje cukrów są rozkładane w trakcie fermentacji bakteryjnej. Produkty gazotwórcze obejmują też ryby, nabiał oraz warzywa kapustne. Są one bogate w związki siarki, a konsekwencją ich spożywania jest nieprzyjemna woń w momencie uwolnienia gazów.
Co jeść, aby zmniejszyć ilość gazów?
Nie radzisz sobie z nadmierną produkcję gazów? Chcesz wyeliminować przyczyny nietolerancji fruktozy? Pokonasz nawet dysbiozę jelitową i zredukujesz częste gazy, jeśli wdrożysz ten prosty sposób. Wystarczy obserwować swój organizm w trakcie jedzenia produktów powodujących gazy. Wykluczasz je z diety na kilka tygodni. Potem możesz je powoli dodawać do menu, cały czas monitorując sytuację.
Jak powstrzymać rozrost bakteryjny w jelicie cienkim?
Rozrost bakterii jelita i nietolerancja sorbitolu wymagają eliminacji produktów gazotwórczych. Można je leczyć metodami farmakologicznymi. Polega to na kolonizacji jelit przez pozytywne szczepy bakterii i na antybiotykoterapii.
Probiotyki
Naturalnym sposobem na zwiększoną ilość gazów jest poprawienie fermentacji bakteryjnej. Można to zrobić za pomocą probiotyków, takich jak jogurty lub kwaszonki. Te pokarmy wspierają leczenie dysbiozy jelitowej i łagodzą przyczyny nietolerancji fruktozy.
Czy dietą można zwalczyć przyczyny nadmiernych gazów?
Czy przeszkadza Ci nadmierna produkcja gazów? Może nawet w Twoim menu nie ma już sorbitolu ani warzyw kapustnych? Jeśli i to nie pomogło, to znaczy, że przyszedł czas na bardziej kompleksowe rozwiązanie.
Dieta FODMAP
Skutecznym sposobem na fruktozę powodującą wzdęcia i dolegliwości żołądkowe jest dieta FODMAP. Ta unikalna metoda żywienia jest dostępna w ofercie Healthy Food. Ta dieta niskocukrowa eliminuje wszelkie produkty gazotwórcze. W ich miejsce zajmują probiotyki i pokarm, który odbuduje Twoją florę jelitową, pomoże Ci pozbyć się zwiększonej ilości gazów.
Healthy Food - wspieramy Twoje zdrowie
Zwiększona ilość gazów to problem, który dotyka dużej części społeczeństwa. Przyczyną nietolerancji fruktozy jest zaburzona fermentacja bakterii w jelitach. Aby pozbyć się tego problemu, można ograniczyć produkty gazotwórcze w diecie. Skuteczne rezultaty dają też probiotyki lub zastosowanie diety FODMAP.