app 🌿 nowość dieta śródziemnomorska | -26% rabatu kod: WIOSNA

Zdrowie

Najbogatsze źródła białka, bez których nie zaczyna się posiłku. Jakie produkty mają go najwięcej?

21.02.2025

Jeśli zwiększysz ilość białka w diecie, to masz sporą szansę, że schudniesz. To jeden z faktów, który potwierdza, że warto zatroszczyć się o dużą ilość białka w codziennej diecie. Do tego dochodzą różne pytania: czy lepsze jest białko pochodzenia zwierzęcego, czy wegańskie białko roślinne? Czy dieta białkowa jest dla każdego? O tym wszystkim dowiesz się z poniższego artykułu.

Jaka jest rola białka w diecie?

Zapotrzebowanie na białko

Według dietetyków zalecana ilość białka w diecie to od 1,2 do 2,2 g na każdy kg masy ciała. Dlatego w codziennej diecie nie powinno zabraknąć tego składnika. Zapotrzebowanie na białko u każdej osoby może się różnić, zależnie od takich czynników, jak:

  • budowa masy mięśniowej - białko w diecie osób aktywnych uczestniczy w procesach anabolicznych,
  • wiek - warto zadbać o białko w diecie dzieci i osób starszych w większej ilości,
  • płeć - białko w diecie dla kobiet w ciąży wpływa na rozwój płodu,

Białko w diecie dla osób z niedoborem powinno występować blisko górnej granicy, czyli 2 g na kg masy ciała. Białko jest kluczowe dla zdrowia, bo jego różne typy mają niezbędne aminokwasy do budowy wszystkich komórek ciała. Dzięki syntezie białek organizm może naprawiać uszkodzone DNA i dzięki temu sprawnie funkcjonować.

Jakie są skutki niedoboru białka?

Zbyt mała podaż białka lub niepełnowartościowe białko w diecie powodują, że organizm zaczyna oszczędzać ten składnik. Niższe spożycie białka dziennie prowadzi do utraty masy mięśniowej. W skrajnych przypadkach rozwija się sarkopenia, czyli zanik mięśni.

Niedobór białka w diecie dzieci powoduje, że rosną one o wiele wolniej i odznaczają się niższą inteligencją. Dlatego zadbaj o źródła pełnowartościowego białka w diecie, a jeśli występuje niedobór białka, to przejść na dietę białkową.

Co powoduje nadmiar białka w jedzeniu?

Zbyt wysoka ilość białka dziennie na talerzu oznacza liczne problemy. Nadmiar białka w diecie skutkuje zwiększoną filtracją krwi w nerkach. To prowadzi do kamicy nerkowej lub do osteoporozy. Jeśli spożycie białka przekracza 2,2 g na każdy kilogram masy ciała, to organizm jest obciążony. U niektórych osób pojawia się alergia, bóle głowy lub problemy ze skórą.

Białko w pożywieniu. Jakie są najlepsze źródła białka w diecie?

Jakie białko jest najlepsze dla zdrowia człowieka?

W diecie każdego człowieka występują różne źródła białka. Pochodzą one zarówno z produktów zwierzęcych, jak i z produktów pochodzenia roślinnego. I chociaż większość osób wie, że istnieje ilościowe zapotrzebowanie na białko, to nie zwracają uwagi na jego jakość.

Za białko wzorcowe, czyli doskonałe źródło białka w diecie uchodzi białko jaja kurzego. Jest tak, bo zawiera ono wszystkie niezbędne aminokwasy - komplet 9 związków, które budują cały organizm. To nie znaczy, że wegańskie białko roślinne nie jest pełnowartościowym białkiem. Za to jego wartość odżywcza jest niższa niż białko z produktów zwierzęcych.

Najlepsze produkty bogate w białko zwierzęce

Jeśli wybierasz pełnowartościowe białko pochodzenia zwierzęcego, to czytaj etykiety. Zwykle podaje się jego wartość w 100 g danego pokarmu. Wśród najlepszych źródeł białka zwierzęcego można wyróżnić następujące produkty zwierzęce:

  • wieprzowina - od 20 do 30 g,
  • kiełbasa - od 12 do 19 g,
  • wołowina - 26 g,
  • pierś z kurczaka - 31 g,
  • pierś z indyka - 22 g.

Na tej liście można też dodać białko wzorcowe, czyli jajka, które mają około 12,5 g na 100 g. Pamiętaj, że zwierzęce źródła białka w diecie sportowców są dla nich najlepsze, bo są szybko wchłaniane przez ich organizm.

Pełnowartościowe źródła białka roślinnego

Na dietach roślinnych produkty pochodzenia roślinnego są jedynym źródła białka. Jednak roślinne białko w diecie wegetariańskiej nie może się równać ze źródłami białka zwierzęcego. Wynika to głównie z braku aminokwasów egzogennych w produktach roślinnych. Najlepsze wegańskie źródła białka zapewnią Ci następujące produkty roślinne:

  • orzechy i nasiona (migdały, orzechy włoskie, pestki dyni) - od 15 do 25 g,
  • pełnoziarniste zboża (komosa ryżowa, owies, żyto) - od 10 do 14 g,
  • ciecierzyca - 20 g,
  • soczewica - 12 g,
  • brokuły - 3 g,
  • fasola czarna - 22 g,
  • soja - 36 g.

To nie jedyne typy pokarmów, które zapewnią Ci odpowiednia ilość białka. Białko zawierają owoce, mniej znane zboża oraz produkty z drożdżami. Jeśli zależy Ci na źródle pełnowartościowego białka na diecie wegetariańskiej, to wybierz białko kazeinowe lub serwatkowe.

Najlepsze produkty wysokobiałkowe. Co zapewni Ci odpowiednią ilość białka na talerzu?

Niskotłuszczowe produkty bogate w białko

Białko w diecie niskotłuszczowej jest dostępne w wielu produktach. Jest to o tyle ważne, że istnieje grupa osób, które nie trawią efektywnie tłuszczu, a potrzebują jedzenia z wysoką zawartością białka. Wśród doskonałych źródeł białka w diecie niskotłuszczowej można wyróżnić:

  • skyr -12 g,
  • jogurt naturalny - 3-4 g,
  • serek wiejski - 11 g,
  • chudy twaróg - 18 g,
  • płatki owsiane - 12 g,
  • kasza jaglana - 11 g,
  • pierś z kurczaka - 31 g,
  • ryż biały - 2,7 g,
  • ryż brązowy - 2,6 g,
  • chleb żytni razowy - 8 g,
  • hummus - 7-8 g.

Jeśli szukasz niskotłuszczowych produktów bogatych w białko, to są dostępne w cateringu Healthy Food, w Łodzi

Czym różnią się aminokwasy endogenne i aminokwasy egzogenne?

Jajko to doskonałe źródło białka. Zawiera aż 9 aminokwasów egzogennych, których organizm nie potrafi wytworzyć samodzielnie. Z kolei aminokwasy endogenne powstają ze związków chemicznych, które ciało ma pod dostatkiem. Dlatego rolą białka w diecie jest dostarczenie ciału jak najwięcej aminokwasów, które są niezbędne do życia.

Czy warto brać odżywki białkowe i białko serwatkowe?

Białko w diecie sportowców jest często obecne w postaci odżywek białkowych. Dzięki tej formie można przyjmować większe ilości pełnowartościowego białka niż tylko to z pożywienia. Wysoką ilość białka, które przyspiesza regenerację i szybko się wchłania, mają 2 typy produktów, czyli:

  • białko kazeinowe,
  • białko serwatkowe.

Z odżywek białkowych powinny korzystać osoby, które stosują styl wege, bo w ich diecie trudno o źródła pełnowartościowego białka.

Tabela produktów wysokobiałkowych

Produkty z dużą zawartością białka znajdziesz, porównując tabele odżywcze, w których są różne źródła białka. Jednak nawet wysoka ilość białka nie wystarczy, jeśli nie znasz celu, w jakim zwiększasz podaż białka. A powody mogą być różne:

  • szukasz białka w diecie niskokalorycznej,
  • potrzebujesz białka w diecie odchudzającej,
  • brakuje Ci białka w diecie niskotłuszczowej.

Jeśli jesteś na diecie niskotłuszczowej, to jedząc ser, zwiększysz spożycie białka. Jednak będzie to sprzeczne z celem Twojej diety. Podobnie będzie z wieprzowiną na diecie roślinnej.
Dieta wysokobiałkowa. Jakie produkty zawierające białko warto włączyć do swojej diety?
Roślinne źródła białka - owies, fasola i komosa ryżowa
Wegańskie źródła białka są obecne w postaci suchego prowiantu lub jako świeże produkty roślinne. To wartościowe białko w diecie wegańskiej i świetna alternatywa dla tradycyjnych posiłków, które urozmaicą Twój jadłospis:

  • tofu - 8 -16 g,
  • soja - 36-40 g,
  • edamame - 12 g,
  • pistacje - 20 g,
  • pestki dyni - 30 g,
  • orzechy włoskie - 15 g,
  • chia - 17 g.

Jak widać, dieta roślinna wcale nie musi być nudna. Produkty pochodzenia roślinnego to doskonałe źródło białka, które są smaczne, pełne witamin i minerałów. Z powodzeniem możesz wykorzystać wegańskie źródła białka także w klasycznych dietach białkowych.

Produkty mleczne - ser, jajka i białka jaj

Produkty mleczarskie to doskonałe źródła białka zwierzęcego, a nabiał posiada duże ilości białka:

  • jajko - 12,5 g,
  • białko jaj - 10-11 g,
  • ser - 14-35 g,
  • kefir - 3-4 g,
  • jogurt grecki - 10 g,
  • mleko 2% - 3,4 g,
  • mozzarella - 22 g,
  • ser Cheddar - 25 g,

Dzięki dużej ilości nabiału na rynku, możesz skutecznie uzupełnić białko w diecie osób starszych lub u osób z niedoborem tego składnika.

Pozostałe produkty białkowe - ryby i owoce morza oraz orzechy

Jeśli jesteś na diecie białkowej lub chcesz zwiększyć ilość białka w pożywieniu, to wybieraj ryby i owoce morza. Dużą ilością białka odznaczają się też produkty, takie jak:

  • ryby (łosoś, makrela, tuńczyk) - 20 - 35 g,
  • krewetki - 20 g,
  • orzechy nerkowca - 18 g.

W tych produktach, poza wysoką zawartością białka, można znaleźć cenne witaminy i minerały. Jest tu cynk, fosfor i witamina B6, dlatego warto włączyć je do swojej diety.

< poprzedni wpis

Dieta niskokaloryczna dla otyłych i cukrzyków. Jak zdrowo schudnąć bez głodzenia się i efektu jojo?

następny wpis >

Zagraża Ci podwyższony cholesterol? Sprawdź swoje objawy i policz się z ukrytym wrogiem!

Serwis wykorzystuje pliki cookies niezbędne do prawidłowego działania. Zasady stosowania plików cookies w Polityce prywatności.