Polifenole – skutecznie ochronią Twój organizm
07.11.2023

Każdego roku na choroby cywilizacyjne zapada coraz więcej ludzi. Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę choruje ponad 2 mln, a z otyłością boryka się ponad 20% Polaków. Aby zmniejszyć ryzyko otyłości, cukrzycy czy nowotworów, warto sięgać po polifenole, nazywane inaczej fitaminami. W jaki sposób wprowadzić je do diety? To bardzo proste – wystarczy każdego dnia sięgać po owoce i warzywa.
Polifenole – co to takiego?
Polifenole są bioaktywnymi związkami roślinnymi. Znajdują się w owocach, warzywach, przyprawach i ziołach, w produktach zbożowych, a także w niektórych napojach, np. herbacie czy kakao. Polifenole są ważne zarówno dla roślin, chroniąc je głównie przed grzybami i bakteriami, a także dla ludzi, gdyż wykazują właściwości antyoksydacyjne. Wykorzystuje się je powszechnie w przemyśle spożywczym, zwłaszcza jako substancje stabilizujące, dzięki którym w pożywieniu nie rozwijają się chorobotwórcze drobnoustroje. Związki te służą także do nadania barwy czy ulepszenia smaku. Polifenole tworzą bardzo dużą grupę. Wyróżnia się ich ponad 8 tysięcy!
Działanie polifenoli na organizm człowieka
Polifenole charakteryzują się właściwościami leczniczymi, zwłaszcza właściwościami antyoksydacyjnymi, za co odpowiedzialna jest ich budowa. Neutralizują w organizmie wolne rodniki, które niszczą jądra komórkowe, poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego. Polifenole wspierają układ sercowo – naczyniowy, pomagają obniżać cholesterol we krwi, zmniejszają ryzyko powstawania schorzeń układu krążenia. Uczestniczą także w usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii. Wspomagają ochronę wątroby, działają moczopędnie i antybakteryjnie. Są także związkami, które bardzo pozytywnie wpływają na regulację ciśnienia krwi, zmniejszają ryzyko powstawania w tętnicach blaszki miażdżycowej, biorą udział w redukowaniu stanów zapalnych. Wykazują także działanie probiotyczne dla mikrobioty układu pokarmowego. Polifenole poprawiają pamięć i koncentrację. Jak zatem widać, warto zadbać o to, aby znalazły się w naszej codziennej diecie. Są ważne zarówno dla dzieci, jak i dla osób dorosłych. Polifenole działają:
- antyoksydacyjnie
- przeciwzapalnie
- przeciwalergicznie
- przeciwbakteryjnie
- przeciwwirusowo
- przeciwnowotworowo
Jakie produkty włączyć do diety, by była bogata w polifenole?
Najwięcej polifenoli jest w owocach, zwłaszcza tych, które są najmocniej zabarwione na kolor fioletowy, granatowy, czerwony, a więc w winogronach, żurawinie, owocach granatu, malinach, aronii czy jagodach i określamy je jako antocyjany. Z kolei w jabłkach, morelach, ale też w kakao i grejpfrucie znajdziemy flawonoidy. Związki flawonowe znajdziemy w cytrusach, zwłaszcza cytrynie i pomarańczy. Jeżeli chodzi o warzywa, fitaminy znajdziemy m.in. w natce pietruszki oraz w korzeniu, w burakach, kaparach, kapuście czerwonej, brokułach, cebuli, czosnku czy czerwonej papryce. Są one także obecne w ziarnach zbóż, soi czy w siemieniu lnianym. Fitaminy znajdują się również w sokach warzywno – owocowych. Trzeba jednak pamiętać, że niektóre procesy technologiczne mogą spowodować eliminację wielu cennych aktywnych antyoksydantów, dlatego zawsze należy wybierać soki świeże, wyciskane np. metodą cold press, a więc tłoczone na zimno dostępnych w catering dietetyczny Łódź detoks sokowy.
Polifenole - korzystajmy z ich właściwości!
Regularne spożywanie polifenoli bardzo pozytywnie wpływa na pracę całego organizmu i może ochronić nas przed wieloma groźnymi chorobami. Oprócz tego, dieta bogata w polifenole sprawia, że w organizmie podnosi się poziom białka enzymatycznego – sirtuiny, która spowalnia procesy starzenie i obumierania komórek, a także reguluje procesy metaboliczne przez redukcję tkanki tłuszczowej. Zatem, dieta bogata w fitaminy pozwala nie tylko żyć długo w dobrej kondycji, ale także pomaga w redukcji kilogramów. Fitaminy mamy na wyciągnięcie ręki! Zjadając nieprzetworzone produkty, zwłaszcza owoce i warzywa, dostarczamy naszemu organizmowi wszystko to czego mu potrzeba do zdrowego funkcjonowania!