dieta low fodmap
- ok. 1200 – 3000 kcal
- B:20% T:30% W:50%
- 5 posiłków/dzień
- Niska zawartość produktów bogatych w Fodmap
- Bez glutenu i laktozy
- Wspomaganie leczenia IBS i SIBO
Wiemy, jak trudne może być samodzielne przygotowanie posiłków w przypadku różnych schorzeń. Dlatego do naszego menu trafiła pudełkowa dieta FODMAP. To sposób żywienia dla osób z dysfunkcjami przewodu pokarmowego – skarżących się na problemy z żołądkiem lub cierpiących na zespół jelita drażliwego.
Dieta pudełkowa FODMAP powstała w oparciu o najnowsze badania z zakresu dietetyki i terapii chorób układu pokarmowego. Specjaliści z Healthy Food układają dietę na podstawie wytycznych naukowców z Monash University, którzy opracowali tę metodę żywienia. Problemy gastryczne mogą dopaść każdego, a towarzyszące im dolegliwości bólowe i ogólny dyskomfort zniechęcają do podejmowania codziennej aktywności. Ten sposób odżywiania (określany również jako dieta L-FODMAP) pozwala wyeliminować pokarmy bogate w FODMAP, dlatego to rozwiązanie dla Ciebie, jeśli:
Jeśli cierpisz na poważne problemy żywieniowe, to zalecamy, aby przed skorzystaniem z diety skonsultować się z lekarzem. To pozwoli Ci zobaczyć, jak zadbać o mikroflorę swoich jelit i dowiedzieć się, jakie są przeciwskazania przy Twoich problemach. Gdy chcesz prowadzić ten sposób żywienia przez wiele miesięcy, to jesteś narażony na różne niedobory. Zacznie brakować Ci wielu ważnych witamin i minerałów. Dlatego skorzystaj z pomocy specjalisty!
Dotyczy to takich schorzeń jak choroba Crohna, nieswoiste choroby zapalne jelit (IBD) czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Pamiętaj, że produkty o wysokiej zawartości FODMAP są bogate w błonnik i prebiotyki, niezbędne dla mikroorganizmów, które żyją w układzie pokarmowym.
Pudełkowa dieta Low FODMAP od Healthy Food to absolutny hit. Cieszy się ogromnym uznaniem wśród naszych Klientów. Spełnia wymagania osób, które potrzebują wsparcia zarówno przy chorobie jelita drażliwego (IBS), jak i zespołu rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO).
Po tę dietę sięgają głównie osoby, które mają problemy trawienne związane ze wzdęciami, nadmiernymi gazami i uczuciem przelewania w brzuchu. Dzieje się tak po spożyciu pewnych produktów. Catering diety FODMAP to program, który Klienci doceniają za rezultaty, jakie obserwują w funkcjonowaniu swojego organizmu. Polecają go jako najlepszy plan dietetyczny FODMAP na rynku cateringowym.
Dieta o niskiej zawartości FODMAP to dieta eliminacyjna, w której nie ma miejsca na produkty zawierające fruktozę i cukier mleczny. Jest tak, ponieważ owoce i niektóre wyroby mleczarskie długo zalegają w jelitach. W tym miejscu dochodzi do trawienia oraz procesów gnilnych. Jeśli dana osoba ma wrażliwy przewód pokarmowy, to może dojść do stanu zapalnego i rozwoju różnych chorób.
U osób zdrowych produkty FODMAP trawią się bez większych trudności, dlatego odpowiada im popularna dieta. Gdy przyjmuje się je w przy schorzeniach układu żywieniowego, to szkodzą nawet w niewielkich ilościach. Pogarszają stan zdrowia i źle wpływają na odczuwalne nasilanie się dolegliwości.
Low FODMAP to zasady diety, które wykluczają gamę produktów złożonych z węglowodanów o krótkich łańcuchach. Dotyczy to pokarmów, które szybko fermentują i utrudniają wchłanianie pokarmu w jelitach. Tak powstaje wodór oraz metan, powodujące ból brzucha. W rezultacie dochodzi do naruszenia mikroflory jelitowej, a w skrajnych przypadkach nawet do wywołania stanów zapalnych.
FODMAP to angielski skrót od słów Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols. Do produktów zawierających FODMAP zalicza się pokarmy, które zawierają monosacharydy oraz poliole, czyli między innymi:
Produkty bogate w składniki FODMAP, poprzez właściwości osmotyczne, przyczyniają się do zwiększonej absorbcji wody w jelicie cienkim. To powoduje rozciąganie jego ścian i prowadzi do dolegliwości brzusznych. Następnie, wędrują one do jelita grubego, ulegają fermentacji, co z kolei skutkuje nadmierną ilością wydalanych gazów i bolesnym uczuciem rozpierania.
Dieta FODMAP to sposób żywienia, który usuwa produkty bogate w FODMAP i zastępuje je odżywczymi zamiennikami. W ich miejsce wchodzą wartościowe źródła białka, tłuszczu i węglowodany złożone. Zalicza się w tu takie kategorie i produkty spożywcze, jak:
Jeśli chcesz ułożyć przykładowy jadłospis, uwzględniający produkty typu Low FODMAP, to czeka Cię wiele pracy. Dlatego przed stworzeniem diety skontaktuj się z naszym dietetykiem, by dobrać odpowiedni skład posiłków. Specjalista rozwieje wszystkie wątpliwości dotyczące tej diety. Skorzystaj też z naszego kalkulatora oraz sprawdź zasady diety FODMAP.
Z uwagi na ograniczoną listę produktów dozwolonych, dieta FODMAP jest trudna do samodzielnego przygotowania. Nasz zespół przykłada dużą uwagę do procesu układania menu i zwraca szczególną troskę na dopuszczalne ilości każdego produktu. Staramy się, by mimo restrykcji, potrawy były różnorodne i smaczne.
Catering FODMAP przypomina pierwszy etap eliminacji z procedury dietetycznej L-FODMAP, wyklucza całkowicie gluten (dieta bez glutenu) i laktozę (dieta bez laktozy), co doceniają nasi Klienci.
Catering Low FODMAP jest dostępny w pełnej kaloryczności. Klientom oferujemy menu w opcji 5 lub 3 posiłków dziennie, w wariantach o kaloryczności: 1200, 1500, 1800, 2000, 2500 oraz 3000 kcal. Możesz stosować dietę FODMAP w wariancie rozłożonym na 5 posiłków. Składa się on ze śniadania, II śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacji, a w wersji z 3 posiłkami dziennie Klient otrzymuje śniadanie, obiad i kolację.
* Nie polecamy tej diety osobom chorującym na celiakię, bo w posiłkach mogą znajdować się śladowe ilości glutenu
Serwis wykorzystuje pliki cookies niezbędne do prawidłowego działania. Zasady stosowania plików cookies w Polityce prywatności.