app Zamów taniej o 25% z kodem: jesien 🍁

Lifestyle Kulinaria

Wegetariański obiad. Wybierz najlepszy przepis, którym zaskoczysz swoich bliskich

25.07.2025

Jesteś na diecie? Wydaje Ci się, że możesz sobie pozwolić na smaczne potrawy? Nic bardziej mylnego! Sprawdź przepisy kulinarne kuchni wegetariańskiej, które nie tuczą! 


Niebanalny pomysł na obiad wegetariański


Danie główne - placuszki z cukinią i halloumi


Zacznij od sycących placuszków z cukinii i halloumi – to prosty, zdrowy obiad bez mięsa.


Składniki:

  • ser halloumi - 150 g,
  • ząb czosnku,
  • cukinia - 500 g,
  • natka pietruszki,
  • łyżka oliwy,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz.

 

Umyj i zetrzyj cukinię na tarce. Posól i odstaw ją, aby lekko obeschła, a potem odciśnij z niej nadmiar wody. Zetrzyj ser, posiekaj czosnek. Wszystkie składniki zmieszaj z mąką, jajami w misce.


Na patelni rozgrzej oliwę. Połóż na niej ciasto i stwórz pierwszy placuszek. Smaż na średnim ogniu przez 4-5 min., zanim placki staną się chrupiące. Posyp świeżą natką pietruszki.


Tradycyjne dania 


Pierogi z kapustą i grzybami


Przepis na świeże pierogi - tradycyjny wege obiad od naszych babć.

 

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 500 g ukiszonej kapusty, 
  • 150 g grzybów - np. pieczarek,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 500 g mąki,
  • 1-2 szklanki wody,
  • sól i pieprz.


Zacznij od stworzenia ciasta. Zmieszaj mąkę z solą i olejem. Zagniataj, dolewając wodę. Odstaw na 15 minut. Potem rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego kółka do formowania pierogów.


Ugotuj pokrojone pieczarki, a potem dodaj do nich kapustę. Całość podsmaż na patelni. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec połóż farsz na wcześniej przygotowane kółka z ciasta i sklej je delikatnie formując pierogi. Wrzuć je do wrzącej wody i gotuj do czasu wypłynięcia.


Sałatka z ziemniaków, tofu i soczewicy 


Oto przepis łączący kartofle i warzywa strączkowe. 


Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 150 g gotowanej soczewicy,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 100 g szpinaku,
  • 180 g tofu,
  • 2 łyżki oliwy, 
  • sól i pieprz.

 

Ugotuj ziemniaki, ostudź je i rozdrobnij. Pokrój  tofu w kostkę, zamarynuj w sosie sojowym. Potem podsmaż na patelni. W misce zmieszaj kartofle, soczewicę i szpinak. Na końcu połącz składniki z tofu i dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i pieprz.


Pieczone i smażone dania wegetariańskie


Pyszne danie z sosem pomidorowym


Przed Tobą przepis na wegetariański gulasz. Prosty posiłek, którym zachwycisz nawet największych mięsożerców.

 

Składniki:

  • cebula,
  • gotowy sos pomidorowy,
  • 1 łyżka ostrej papryki chili,
  • 1 kalafior (700 g),
  • łyżka oliwy,
  • 150 g klusek śląskich,
  • sól i pieprz. 

 

Pokrój cebulę, dodaj ostrą papryczkę i zacznij ją smażyć. Podziel kalafiora na kawałki i stopniowo dodawaj do sosu. Duś w garnku przez 10 minut, mieszając. Na koniec ugotuj kluski i podaj na talerzu razem z gulaszem. 


Kotlety bez mięsa, z makaronem i szparagami


Chcesz urozmaicić swoje menu? Wypróbuj ten prosty przepis choć raz w tygodniu. Jego przygotowanie zajmie Ci mniej niż 30 minut.

 

Składniki:

  • 150 g makaronu (np. spaghetti),
  • 8 szparagów,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 8 mini pomidorów, 
  • 5 łyżek serka śmietankowego,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • łyżka bułki tartej,
  • 200 g ciecierzycy,
  • sól, pieprz.

 

Najpierw uformuj bezmięsne kotlety. Zblenduj cebulę, ząbek czosnku, ciecierzycę i bułkę tartą. Stwórz z tego kotleciki bez mięsa i obsmaż je z każdej strony na patelni.


Rozgrzej na drugiej patelni oliwę i dodaj do niej cebulę oraz szparagi. Smaż na wolnym ogniu przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i smaż przez kolejne 2 minuty. Na końcu dodaj serek i pomidory. Mieszaj, aż powstanie sos. Ugotuj makaron, a następnie podaj go z kotletami i sosem na jednym talerzu.


Obiad wegetariański, który robi wrażenie


Jak widzisz, kuchnia wegetariańska wcale nie musi być nudna ani monotonna. Wręcz przeciwnie – może zaskakiwać różnorodnością smaków, aromatów i struktur. Od chrupiących placuszków z cukinii, przez klasyczne pierogi, aż po aromatyczny gulasz z kalafiorem – każdy znajdzie tu coś dla siebie. Wystarczy odrobina chęci i kilka składników, by stworzyć pyszny, zdrowy obiad bez grama mięsa. A kto wie – może te przepisy przekonają do diety roślinnej nawet największych mięsożerców?

< poprzedni wpis

Kalkulator HOMA-IR. Sprawdź swój wskaźnik insulinooporności, zanim będzie za późno!

następny wpis >

Jak zrobić szybki fit deser? Poznaj proste przepisy na zdrowy i dietetyczny deser bez wyrzutów sumienia

Serwis wykorzystuje pliki cookies niezbędne do prawidłowego działania. Zasady stosowania plików cookies w Polityce prywatności.