Witamina C – korzyści
06.09.2022
Witamina C występuje w największych ilościach w produktach roślinnych, zatem głównym jej źródłem są warzywa i owoce. Niewielkie ilości witaminy C występują także w produktach zwierzęcych. Ze względu na znaczne straty w czasie obróbki termicznej nie są one uważane jako dobre źródła kwasu askorbinowego.
Do głównych funkcji witaminy C należą m.in.:
- poprawia wchłanianie żelaza
- przyspieszanie gojenia się ran
- zapobiega wystąpieniu krwawień i siniaków przez uszczelnienie naczyń krwionośnych
- reguluje procesy starzenia się skóry
- obniżanie ciśnienia krwi i cholesterolu
- zmniejsza ryzyka wystąpienia niektórych nowotworów, jest silnym antyoksydantem
Zbyt mała ilość witaminy C dostarczanej do organizmu wpływa niekorzystnie na nasz organizm. Objawy niedoboru:
- szkorbut, w skrajnych przypadkach
- bóle mięśni i stawów
- tworzenie się siniaków bez przyczyny
- krwawienie dziąseł
- osłabiona odporność
W przypadku witaminy C spożycie zbyt małej ilości aby doprowadzić do niedoborów jest bardzo trudne. Jej dzienne zapotrzebowanie porywa już niewielka ilość np.:
- warzywach kapustnych brokuły, brukselka
- owoców dzikiej róży
- owoców jagodowych (czarna porzeczka, truskawki)
- owoców cytrusowych
- natki pietruszki
- papryki czerwonej
Często uważa się, że najlepszym źródłem witaminy C jest cytryna, co nie jest prawdą.
Co wpływa na zawartość witaminy C w żywności?
- Promienie słoneczne
- Wysoka temperatura
- Obróbka technologiczna (gotowanie, krojenie, rozdrabnianie)
- Dostęp do tlenu (największe straty w produktach napoczętych, rozdrobnionych)
- Obecność metali (miedź, żelazo)
- Suszenie
Witamina C jest niezbędna do wielu procesów zachodzących w naszym organizmie. Oprócz wpływu na codziennie funkcjonowanie odgrywa też rolę w kosmetologii. Kwas askorbinowy bierze udział w tworzeniu kolagenu. Pozwala to utrzymać jędrność i młody wygląd skóry. Jako antyoksydant zwalcza wolne rodniki i chroni przed promieniami słonecznymi. Witamina C ma również funkcje przeciwzapalne, używana jest w pielęgnacji cery naczynkowej i trądzikowej. Działa rozjaśniająco i łagodzi zaczerwienienia. Podsumowując, witamina C powinna być nie tylko obecna w naszej codziennej diecie ale jest wręcz wskazane jej dostarczanie. Zapewni nam lepsze samopoczucie, siłę, odporność i piękną skórę.