app Zamów taniej o 25% z kodem: jesien 🍁

Lifestyle Kulinaria

Jak zrobić szybki fit deser? Poznaj proste przepisy na zdrowy i dietetyczny deser bez wyrzutów sumienia

01.09.2025

Masz ochotę na coś słodkiego, a Twoja waga wciąż rośnie? Nie martw się! Ciesz się słodyczą na diecie odchudzającej bez wyrzutów sumienia. Obecna dietetyka tworzy potrawy bez zwiększania ich kaloryczności. Jednocześnie zwiększa ich sytość i potrafi zadowolić Twoje podniebienie. Chcesz słodki deser w wersji fit? Przygotuj go razem z nami!

Jak przygotować szybki deser fit, jeśli jesteś na diecie? 

Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, to każda dodatkowa kaloria to dla Ciebie zbyt duże obciążenie. Dlatego czytasz dokładnie etykiety. Sprawdzasz cierpliwie, ile kcal ma jogurt grecki lub danie na wynos. Nawet do głowy Ci nie przyjdzie, żeby pozwolić sobie na coś słodkiego. Bo cały czas się pilnujesz i nie chcesz popełnić błędu.

Jednak da się pogodzić jedno i drugie. Możesz mieć smaczny deser i jednocześnie cieszyć się wąską talią. Jak to możliwe? Otóż kaloria kalorii nierówna. Gdy usmażysz placuszek z mąki pszennej i podasz go z polewą karmelową, w której 60% składu to cukier, to przybędzie Ci kilogramów. Jeśli użyjesz mąki kokosowej i posypiesz placki cynamonem, to nagle okaże się, że nie musisz z niczego rezygnować. Cała sztuka polega na tym, aby umiejętnie dobierać składniki i tworzyć z nich zdrowe dania, które będą Ci smakować. 

Z przepisem na dietetyczny deser będziesz w zgodzie z najbardziej restrykcyjną dietą. Podarujesz też sobie odrobinę przyjemności, której nie może zabraknąć na zbilansowanej diecie. Desery w wersji fit możesz też podać osobom, których zalecenia nie pozwalają na kulinarne szaleństwa. Podstawą fit deseru są odpowiednie składniki. Zacznijmy od tego, jak zastąpić cukier.

Z czego najlepiej zrobić dietetyczny deser bez cukru?

Daktyle i słodzik, czyli zdrowe zamienniki cukru

Największy pogromca szczupłej sylwetki. Odpowiada za nadmiar tłuszczu w Twoim ciele. To cukier. Jego obecność w menu to szybki zastrzyk energii, a jednocześnie bomba kaloryczna. Jednak najgorsze jest połączenie tłuszczu i cukru, które jest najbardziej uzależniające. Pobudza apetyt, ale nie zaspokaja go do końca. Skłania do jeszcze większej konsumpcji i sprzyja gromadzeniu tkanki tłuszczowej. 

Z powodu nadmiaru cukru w diecie rozwijają się: insulinooporność, nadwaga i otyłość. Na szczęście można go łatwo zastąpić, nie rezygnując ze słodyczy. Na rynku jest wiele naturalnych zamienników, które wykorzystasz, tworząc pyszne i zdrowe słodkości. Wśród nich znajdziesz m.in.:

  • ksylitol,
  • erytrytol, 
  • stewia,
  • malitol.

Powyższe słodziki to głównie poliole, czyli alkohole cukrowe. To naturalne związki, które nie są trawione w jelitach.  Organizm usuwa je, tak samo jak robi to z błonnikiem. Wyjątkiem w tym zestawieniu jest stewia, roślina słodsza od cukru, ale bez kalorii i bez skoków insuliny we krwi. Jeśli chcesz jeść słodko, ale jesteś na diecie redukcyjnej, to możesz też używać miodu lub owoców z niskim indeksem IG. Z ich pomocą zrobisz niskokaloryczne desery, które nie zwiększą obwodu Twojego pasa.

Mniej tłuszczu, ale za to więcej smaku

Kiedy już uporasz się z cukrem, czas przyjrzeć się tłuszczom. Chociaż tłuszcz nie jest tak zdradliwy jak cukier, to jednak jego wysokie spożycie również może być wyzwaniem dla żołądka. Aby tego uniknąć, wybierz równie smaczny, ale za to mniej sycący składnik, taki jak np.:

  • jogurt naturalny,
  • serek homogenizowany,
  • kefir, 
  • chudy twaróg,
  • awokado.

Kiedy wybierasz lżejsze pokarmy, ograniczasz też ilość kalorii i tłuszczów nasyconych. To także mniejsze obciążenie dla organizmu, który potrzebuje energii do trawienia tłustych, ciężkich pokarmów. Aby zwiększyć walory smakowe deseru, dodaj przyprawy: wanilię, kakao lub cynamon. 

Ożyw swój deser bogactwem kolorów

Deser to jednak nie tylko skład, ale i wygląd. Dlatego warto sięgnąć po owoce. Owoce to częsty element deserów, który pełni także funkcję dekoracyjną. Nic tak nie ożywi Twojego deseru, jak świeże owoce, rosnące w pobliskim ogrodzie. Jednak poza samą estetyką, wybieraj owoce o niskim indeksie IG i niskiej zawartości cukru:

  • jagody,
  • truskawki,
  • maliny,
  • jeżyny.

Owoce mają mnóstwo witamin, są pełne błonnika i poprawiają odporność. Wspomagają także kondycję Twojej skóry i pomagają Ci kontrolować masę ciała. A teraz przełóżmy teorię na praktykę – zobacz 3 sprawdzone przepisy.

Niskokaloryczne i zdrowe desery na każdą okazję

Fit deser truskawkowy z serkiem mascarpone

Szukasz sprawdzonego przepisu na szybki podwieczorek? Lekki deser truskawkowy będzie dla Ciebie idealnym rozwiązaniem.

Składniki:

  • 150 g mascarpone,
  • 200 g tofu naturalnego,
  • 250 g truskawek,
  • 60 g płatków owsianych,
  • 2 łyżki ksylitolu (ok. 20 g),
  • kilka kropli wanilii (opcjonalnie).

Zblenduj tofu z mascarpone, ksylitolem i wanilią na gładki krem. Truskawki zmiksuj na mus lub rozgnieć widelcem. W pucharkach ułóż warstwę płatków owsianych, następnie krem, a na wierzchu mus truskawkowy. Schłodź w lodówce na godzinę przed podaniem.

Kokosowy sernik na bazie twarogu

Sernik to świetny deser na każdą imprezę. Doda Ci energii po treningu lub będzie świetną przekąską na drugie śniadanie.

Składniki:

  • 250 g twarogu chudego,
  • 250 g skyru naturalnego,
  • 300 ml mleka kokosowego light, 
  • 30 g odżywki białkowej waniliowej (opcjonalnie),
  • 4 jajka,
  • 120–150 g erytrytolu,
  • 5 g mąki ziemniaczanej (pół łyżki),
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Zblenduj twaróg, skyr i mleko kokosowe na gładką masę. Dodaj odżywkę białkową, żółtka, erytrytol, wanilię i mąkę. Zmiksuj je, aż powstanie jednolita masa. Białka ubij osobno na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj pianę do masy serowej. Przełóż całość do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170°C przez ok. 65–70 minut. Zostaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin.

Deser tiramisu z dodatkiem chia

Nowy przepis na klasyczny deser dietetyczny. Fit tiramisu w wersji bez ciężkiej ricotty i tłustych kremów.

Składniki:

  • 370 g truskawek,
  • 35 g erytrytolu,
  • 70 g biszkoptów,
  • 400 g jogurtu naturalnego,
  • 40 g nasion chia.

Zblenduj 220 g truskawek z połową erytrytolu na mus. Do miski dodaj jogurt i nasiona chia, wymieszaj, odstaw na 15 minut. Dodaj resztę erytrytolu. Biszkopty maczaj w musie truskawkowym i ułóż połowę na dnie naczynia. Nałóż połowę kremu jogurtowego, następnie kolejną warstwę biszkoptów i resztę masy. Wierzch udekoruj pozostałymi plasterkami truskawek. Schłodź w lodówce przez około 2–3 godziny.

 

< poprzedni wpis

Wegetariański obiad. Wybierz najlepszy przepis, którym zaskoczysz swoich bliskich

następny wpis >

Sprawdź, czym jest kalkulator kalorii. Oblicz zapotrzebowanie kaloryczne i chudnij każdego dnia!

Serwis wykorzystuje pliki cookies niezbędne do prawidłowego działania. Zasady stosowania plików cookies w Polityce prywatności.