app ✨ -20% z kodem: zdrowie20 ✨| Lider diety LOW FODMAP

Zdrowie Kulinaria

Kolacja dla cukrzyka, czyli co warto zjeść, aby mieć zdrowy sen i optymalny poziom cukru we krwi?

21.11.2024

Poprzednio pisaliśmy już o obiedzie dla cukrzyka, a w tym wpisie skupimy się na kolacji. Jest to o tyle ważne, że ostatni posiłek dnia decyduje o tym, jakie będą wahania poziomu glukozy w nocy i następnego dnia. Kolacja dla cukrzyka powinna spełniać kilka zaleceń, jakie są podawane diabetykom. O tym, co jeść i czego unikać - dowiesz się w poniższym wpisie.

Zalecenia dotyczące kolacji dla cukrzyka, czyli co jeść przed snem?

Zdrowa kolacja u chorych na cukrzycę

Kolację dla cukrzyka warto stworzyć w oparciu o niskokaloryczne produkty, które mają niski indeks glikemiczny. Jeśli zależy Ci na utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy, wybieraj tylko te pokarmy, które nie powodują dużego wyrzutu insuliny do krwi. Zgodnie z krzywą insulinową, te makroskładniki to przede wszystkim tłuszcze oraz białko.

Dobrym przykładem jest tu indeks glikemiczny produktów mlecznych, który wynosi około 30 dla chudego mleka i jogurtu naturalnego. Oczywiście warto zwrócić uwagę, czy dany produkt nie jest dosładzany. Jeśli podstawą Twojego dania będzie np. jogurt, to gwarancja, że po spożyciu całego posiłku utrzymasz niski poziom glukozy we krwi.

Przepisy na kolację dla cukrzyka

Jeśli chorujesz na cukrzycę lub przygotowujesz wieczorny posiłek dla cukrzyka seniora, to uwzględnij w jadłospisie poniższe produkty:

  • węglowodany złożone - są to niskowęglowodanowe warzywa, owoce oraz pełnoziarniste produkty bogate w błonnik. Ich obecność pomoże Ci zadbać o niski poziom glukozy,
  • zdrowe tłuszcze - zawarte w smacznych nasionach, orzechach oraz w awokado,
  • białko - jego źródłem niech będzie chude mięso, nabiał lub jaja.

Wykorzystaj powyższe składniki odżywcze na kolacji dla cukrzyka, a zyskasz dużo większą kontrolę poziomu glukozy i zdrowy sen.

Kolacja dla diabetyka a niski cukier rano

Podwyższona glukoza we krwi w godzinach porannych jest znana jako zjawisko Somogyi. Występuje, gdy u cukrzyka seniora w czasie snu dochodzi do niskiego poziomu glukozy i jego organizm angażuje różne hormony, aby go wyrównać. Rezultatem jest poranna hiperglikemia, której może towarzyszyć silny głód, migrena lub częstomocz.
Zjawisko Somogyi jest rzadkie i często mylone z efektem brzasku, podczas którego wyższy poziom hormonów występuje naturalnie. Aby zapobiegać temu zjawisku, warto zadbać o prawidłowy poziom glukozy, jedząc lekką kolację dla cukrzyka, złożoną z niskocukrowych posiłków. Taką kolację możesz stworzyć z produktów bogatych w błonnik, np.:

  • z kanapki z żytniego chleba,
  • z mięsa i z gruboziarnistej kaszy,
  • z kanapki z wędzonym łososiem.

Szybka kolacja dla cukrzyka seniora

Białko na kolacji cukrzyka

Białko jest jednym z podstawowych składników odżywczych. Buduje kości, mięśnie oraz narządy całego organizmu. Bierze udział w produkcji większości hormonów. Każdy człowiek spożywa je w ilości od 1,2 do 2,2 g na każdy kilogram masy ciała, aby utrzymać masę i siłę mięśni. Z wiekiem tracisz je w tempie 3-8% na każde 10 lat i ten proces przyspiesza po 50 roku życia. Wraz z wiekiem budowa mięśni staje się coraz mniej wydajna, dlatego musisz jeść więcej białka.

W przypadku kolacji dla cukrzyka seniora dochodzą do tego wahania poziomu glukozy, które łatwiej jest kontrolować m.in. zwiększając ilość chudego białka w diecie. Możesz to zrobić, włączając do swojego jadłospisu takie produkty, jak:

  • chude wędliny,
  • jogurt naturalny,
  • niskokaloryczne produkty mleczne.

Dania dla cukrzyka bogate w węglowodany złożone

Szykując kolację dla cukrzyka seniora, warto także wybierać produkty bogate w błonnik, które mają średni lub niski indeks glikemiczny. Te dwa kryteria spełniają węglowodany złożone, zawarte w:

  • chlebie pełnoziarnistym,
  • roślinach strączkowych,
  • zielonych warzywach.

Osoby z cukrzycą nie powinny rezygnować z kolacji, jeśli chcą utrzymać niski poziom glukozy po przebudzeniu. Wybierając niskocukrowe posiłki mogą zjeść syty i smaczny posiłek, a jednocześnie zadbać o glikemię.

Kolacja dla cukrzyka w ciąży

Cukrzyca ciążowa

Cukrzyca ciążowa to stan, w którym kobieta w ciąży ma podwyższony poziom glukozy we krwi i jej ciało staje się mniej wrażliwe na insulinę. Choć cukrzyca ciążowa zwykle ustępuje po porodzie, zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w późniejszym życiu kobiety.
Kobiety z cukrzycą ciążową mogą spożywać dwie kolacje, aby zapobiec nocnej hipoglikemii, czyli zbyt niskiemu poziomowi cukru we krwi. Ostatni posiłek przed snem, najlepiej przed godziną 22, powinien być lekki i zdrowy. Warto postawić na niskotłuszczowe produkty, np. kanapkę z żytniego chleba i kawałek pora.

Co jeść na kolację w diecie cukrzycowej?

Dieta cukrzycowa w ciąży powinna równoważyć potrzeby matki i płodu, dbając o niski indeks glikemiczny produktów. Wieczorny posiłek powinien zaspokajać głód i dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych, przy jednoczesnym kontrolowaniu poziomu glukozy. 
Posiłki muszą zawierać wszystkie składniki odżywcze, godząc to z wysokością indeksu glikemicznego. Można to osiągnąć, łącząc np. niskotłuszczowe wędliny ze złożonymi węglowodanami.

Należy unikać owoców o wysokiej zawartości glukozy i fruktozy, wybierając te o niższej zawartości węglowodanów, jak maliny, jeżyny czy truskawki.

< poprzedni wpis

Prosty obiad dla cukrzyka, czyli co przygotować, żeby było smacznie i zdrowo?

Serwis wykorzystuje pliki cookies niezbędne do prawidłowego działania. Zasady stosowania plików cookies w Polityce prywatności.