app Lider diety LOW FODMAP | -18% z kodem: zdrowadieta na całą ofertę w tym diety z Wyborem Menu

Kulinaria

Leśny mech, czyli ciasto szpinakowe

10.09.2022

Ulubiona słodkość naszych klientów. Pyszny zielony biszkopt z kremem na bazie mascarpone ze świeżym granatem. Kto nie lubi takich pyszności?

Zdradzimy wam nasz kultowy przepis na pyszne i zdrowe ciasto.

Potrzebne ci będą:

Oczywiście chęci 😊  ale również tortownica o średnicy 24 cm.

Ciasto:

  • 450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku (jeśli chcesz jasno zielony kolor użyj świeżego szpinaku dokładnie go blędując)
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki żytniej T720
  • ¾ szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego
  • ½ szklanki ksylitolu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

Krem:

  • 250 ml śmietany
  • 250 g. mascarpone
  • 50g ksylitolu

Dodatkowo:

  • granat do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i naszykuj tortownice. Dół wyłóż papierem a boki posmaruj dowolnym tłuszczem i obsyp mąką
  2. Szpinak rozdrabniamy jak najdrobniej.
  3. Mąkę przesiej do miski dodać proszek do pieczenia i ksylitol. Wymieszaj suche składniki.
  4. Do suchych produktów wbij jaja i olej. Wymieszaj dokładnie składniki dodając stopniowo szpinak.
  5. Gotową masę wlej do przygotowanej wcześniej tortownicy.
  6. Piecz przez 40-45 minut do suchego patyczka.

Kiedy ciasto będzie już gotowe wyjmujemy je na blat i czekamy aż przestygnie, w tym czasie przygotowujemy krem.

  1. Produkty do kremu powinny być schłodzone
  2. Śmietankę wlewamy do miski dodajemy mascarpone i odrobinę cukru.
  3. Miksujemy do połączenia się składników i ubicia śmietanki.
  4. Miksując dodajemy stopniowo resztę cukru. Chowamy do lodówki.
  5. Ciasto wyjmujemy z formy i odkrawamy górę ciasta. Górną część kruszymy
  6. Na ciasto wykładamy schłodzonym krem i formujemy z niego kopułkę, możemy również wyłożyć go na płasko.
  7. Posypujemy wcześniej pokruszonym ciastem i dekorujemy świeżym granatem
  8. Przed podaniem koniecznie schłodzić.

Koniecznie pochwalicie się swoimi leśnymi wypiekami na IG oznaczając @healthy_food_catering 😊

< poprzedni wpis

Czy słodkości mogą być zdrowe?

następny wpis >

1 października – dzień kawy!

Serwis wykorzystuje pliki cookies niezbędne do prawidłowego działania. Zasady stosowania plików cookies w Polityce prywatności.