Leśny mech, czyli ciasto szpinakowe
10.09.2022
Ulubiona słodkość naszych klientów. Pyszny zielony biszkopt z kremem na bazie mascarpone ze świeżym granatem. Kto nie lubi takich pyszności?
Zdradzimy wam nasz kultowy przepis na pyszne i zdrowe ciasto.
Potrzebne ci będą:
Oczywiście chęci 😊 ale również tortownica o średnicy 24 cm.
Ciasto:
- 450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku (jeśli chcesz jasno zielony kolor użyj świeżego szpinaku dokładnie go blędując)
- 4 jaja
- 2 szklanki mąki żytniej T720
- ¾ szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego
- ½ szklanki ksylitolu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
Krem:
- 250 ml śmietany
- 250 g. mascarpone
- 50g ksylitolu
Dodatkowo:
- granat do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni i naszykuj tortownice. Dół wyłóż papierem a boki posmaruj dowolnym tłuszczem i obsyp mąką
- Szpinak rozdrabniamy jak najdrobniej.
- Mąkę przesiej do miski dodać proszek do pieczenia i ksylitol. Wymieszaj suche składniki.
- Do suchych produktów wbij jaja i olej. Wymieszaj dokładnie składniki dodając stopniowo szpinak.
- Gotową masę wlej do przygotowanej wcześniej tortownicy.
- Piecz przez 40-45 minut do suchego patyczka.
Kiedy ciasto będzie już gotowe wyjmujemy je na blat i czekamy aż przestygnie, w tym czasie przygotowujemy krem.
- Produkty do kremu powinny być schłodzone
- Śmietankę wlewamy do miski dodajemy mascarpone i odrobinę cukru.
- Miksujemy do połączenia się składników i ubicia śmietanki.
- Miksując dodajemy stopniowo resztę cukru. Chowamy do lodówki.
- Ciasto wyjmujemy z formy i odkrawamy górę ciasta. Górną część kruszymy
- Na ciasto wykładamy schłodzonym krem i formujemy z niego kopułkę, możemy również wyłożyć go na płasko.
- Posypujemy wcześniej pokruszonym ciastem i dekorujemy świeżym granatem
- Przed podaniem koniecznie schłodzić.
Koniecznie pochwalicie się swoimi leśnymi wypiekami na IG oznaczając @healthy_food_catering 😊