Czy s艂odko艣ci mog膮 by膰 zdrowe?
10.09.2022

Kto z nas nie zna takiej sytuacji, kiedy przechodzimy na diet臋 i rezygnujemy z wielu ulubionych produktów i da艅?
Cz臋sto przechodzimy ko艂o cukierni i nie mo偶emy si臋 powstrzyma膰 od wej艣cia i zakupienia chocia偶 jednego ma艂ego ciasteczka. Najgorzej jak nie umiemy si臋 powstrzyma膰 i na jednej s艂odko艣ci si臋 nie ko艅czy. Czy na diecie musimy rezygnowa膰 ze wszystkich dobrodziejstw, które zosta艂y wymy艣lone przez 艣wiat.
S艂odko nie znaczy niezdrowo
Wiadomo, 偶e je艣li chodzi o s艂odko艣ci, które czekaj膮 na nas na sklepowych pó艂kach, to cz臋sto ich sk艂ad nie jest do ko艅ca zadowalaj膮cy. Zdarzaj膮 si臋 produkty lepsze i gorsze, je艣li stosujemy je w ma艂ych ilo艣ciach nie powinny zaburzy膰 nam diety. Najlepsze dla nas b臋dzie, je艣li sami w domowych warunkach, przygotujemy s艂odkie desery i wliczymy je w nasze dzienne zapotrzebowanie kaloryczne.
Jakie produkty b臋d膮 odpowiednie?
Wyrabiaj膮c domowe fit s艂odko艣ci warto zwróci膰 uwag臋 na produkty z których b臋dziemy je robi膰.
M膮ka
Zamiast wybiera膰 m膮k臋 pszenn膮 warto si臋gn膮膰 po m膮k臋 o wiele mniej przetworzon膮, która bogata jest w b艂onnik, w臋glowodany z艂o偶one, witaminy i sk艂adniki mineralne. 艢wietnie sprawdzi si臋 m膮ka pe艂noziarnista, gryczana, m膮ka kasztanowa czy 偶ytnia.
T艂uszcze
T艂uszcze wyp艂ywaj膮 na puszysto艣膰 i konsystencj臋 naszych wypieków. To od nich zale偶y czy ciasto b臋dzie puszyste czy te偶 kruche, wilgotne czy suche. Najwa偶niejsze przy wyborze t艂uszczy jest czytanie etykiet. Zwró膰 uwag臋 na informacj臋 o zawarto艣ci “cz臋艣ciowo uwodornionych/ cz臋艣ciowo utwardzonych olejów ro艣linnych. W艂a艣nie taka informacja zawarta na etykiecie mówi nam o zawarto艣ci szkodliwych t艂uszczy trans w produkcie, które powstaj膮 poprzez przemys艂owe, cz臋艣ciowe uwodornienie, czyli utwardzania olejów ro艣linnych. Co si臋 zatem sprawdzi? Dobre b臋d膮: olej kokosowy, olej rzepakowy czy mas艂o. Aby zmniejszy膰 ilo艣c t艂uszczu mo偶esz cz臋艣ciowo go zast膮pi膰 produktami, które równie偶 艣wietnie sprawdz膮 si臋 by wypiek by艂 wilgotny i puszysty s膮 to: mus jab艂kowy, puree z awokado, jogurt naturalny czy powid艂a owocowe bez cukru.
Cukry i s艂odziki
W wi臋kszo艣ci przepisów znajdziemy cukier ale oczywi艣cie mamy pe艂no mo偶liwo艣ci wymiany go na inne s艂odzid艂a.
- Stewia - to ro艣lina pochodz膮ca z Ameryki Po艂udniowej, która jest s艂odsza od cukru..
- Ksylitol - cukier pozyskiwany z kory brzozy. W s艂odko艣ci jest porównywalny do zwyk艂ego cukru.
- Erytrytol - polecany dla diabetyków
Wi臋cej na ten temat w naszym wpisie “Cukier i jego zamienniki”.
Jaja
Przy wyborze jaj powinni艣my si臋 kierowa膰 ich oznakowaniem. Ka偶de jajko powinno mie膰 specjalne oznaczenie, gdzie pierwsza liczba oznacza jak by艂y chowane.
- Jaja klasy „0” to jajka pochodz膮ce z chowu ekologicznego, gdzie kury hodowane s膮 w tradycyjnych gospodarstwach, karmione karm膮 pochodz膮c膮 z ekologicznych upraw. Kupuj膮c takie jajka mo偶na mie膰 pewno艣膰, 偶e kura, która je znios艂a nie dosta艂a antybiotyków ani innych leków.
- Jajka klasy „1” pochodz膮 od kur z wolnego wybiegu. Kura ta jednak nie by艂a karmiona pasz膮 ekologiczn膮, ale mog艂a porusza膰 si臋 swobodnie po gospodarstwie tak jak kura z chowu ekologicznego.
- Jaja klasy „2” pochodz膮 z tzw. chowu 艣ció艂kowego, gdzie kury przebywaj膮 w du偶ych zamkni臋tych kurnikach bez kontaktu ze 艣wiatem zewn臋trznym. Kury s膮 zamkni臋te, ale posiadaj膮 sta艂y dost臋p do wody oraz paszy.
- Jaja klasy „3” to jajka, które pochodz膮 z chowu klatkowego, najmniej przyjaznego kurom, poniewa偶 przez ca艂e 偶ycie przebywaj膮 w klatkach, gdzie otrzymuj膮 po偶ywienie.
Nabia艂
Cz臋sto wybierany do ciast typu sernik czy jogurtowe. Najwa偶niejsze to zwrócenie uwagi na 艣wie偶o艣膰 tych produktów.
Owoce i warzywa
S膮 cz臋sto nieodzownym elementem pysznego ciasta, pe艂ni膮 rol臋 dekoracyjn膮 – borówki, truskawki, maliny, jak i uzupe艂niaj膮 smak cz臋sto kwa艣nym akcentem jak w przypadku rabarbaru. Niekiedy g艂ównym bohaterem ciasta jest dany owoc lub warzywo, a czasem ro艣liny str膮czkowe np. szarlotka, piernik pomidorowy lub marchewkowy czy brownie z czerwonej fasoli.
Pami臋taj, 偶e aby nasze wypieki by艂y pyszne musz膮 by膰 wykonane ze 艣wie偶ych i dojrza艂ych produktów. Wybieraj najlepiej te z ekologicznych upraw bez chemicznych oprysków.
Wypiekanie s艂odko艣ci dla wi臋kszo艣ci osób sprawia bardzo du偶o frajdy. Pami臋taj, 偶e nie musisz rezygnowa膰 z fit s艂odko艣ci kiedy wliczasz je do swojego zapotrzebowania kalorycznego jako jeden z posi艂ków. Dodaj do niego 艣wie偶y cold press lub pyszny jogurt, a na pewno nasycisz si臋 do pe艂na.
Je艣li szukasz sprawdzonych przepisów zapraszamy do naszych bestsellerów:
- Le艣ny mech
- Brownie z czerwonej fasoli
- Szarlotka na 偶ytnim spodzie