app 馃尶 nowo艣膰 dieta 艣r贸dziemnomorska | -26% rabatu kod: WIOSNA

Zdrowie

Czy s艂odko艣ci mog膮 by膰 zdrowe?

10.09.2022

Kto z nas nie zna takiej sytuacji, kiedy przechodzimy na diet臋 i rezygnujemy z wielu ulubionych produktów i da艅?

Cz臋sto przechodzimy ko艂o cukierni i nie mo偶emy si臋 powstrzyma膰 od wej艣cia i zakupienia chocia偶 jednego ma艂ego ciasteczka. Najgorzej jak nie umiemy si臋 powstrzyma膰 i na jednej s艂odko艣ci si臋 nie ko艅czy. Czy na diecie musimy rezygnowa膰 ze wszystkich dobrodziejstw, które zosta艂y wymy艣lone przez 艣wiat.

S艂odko nie znaczy niezdrowo

Wiadomo, 偶e je艣li chodzi o s艂odko艣ci, które czekaj膮 na nas na sklepowych pó艂kach, to cz臋sto ich sk艂ad nie jest do ko艅ca zadowalaj膮cy. Zdarzaj膮 si臋 produkty lepsze i gorsze, je艣li stosujemy je w ma艂ych ilo艣ciach nie powinny zaburzy膰 nam  diety. Najlepsze dla nas b臋dzie, je艣li sami w domowych warunkach, przygotujemy s艂odkie desery i wliczymy je w nasze dzienne zapotrzebowanie kaloryczne.

Jakie produkty b臋d膮 odpowiednie?

Wyrabiaj膮c domowe fit s艂odko艣ci warto zwróci膰 uwag臋 na produkty z których b臋dziemy je robi膰.

M膮ka

Zamiast wybiera膰 m膮k臋 pszenn膮 warto si臋gn膮膰 po m膮k臋 o wiele mniej przetworzon膮, która bogata jest w b艂onnik, w臋glowodany z艂o偶one, witaminy i sk艂adniki mineralne. 艢wietnie sprawdzi si臋 m膮ka pe艂noziarnista, gryczana, m膮ka kasztanowa czy 偶ytnia.

T艂uszcze

T艂uszcze wyp艂ywaj膮 na puszysto艣膰 i konsystencj臋 naszych wypieków. To od nich zale偶y czy ciasto b臋dzie puszyste czy te偶 kruche, wilgotne czy suche. Najwa偶niejsze przy wyborze t艂uszczy jest czytanie etykiet. Zwró膰 uwag臋 na informacj臋 o zawarto艣ci “cz臋艣ciowo uwodornionych/ cz臋艣ciowo utwardzonych olejów ro艣linnych. W艂a艣nie taka informacja zawarta na etykiecie mówi nam o zawarto艣ci szkodliwych t艂uszczy trans w produkcie, które powstaj膮 poprzez przemys艂owe, cz臋艣ciowe uwodornienie, czyli utwardzania olejów ro艣linnych. Co si臋 zatem sprawdzi? Dobre b臋d膮: olej kokosowy, olej rzepakowy czy mas艂o. Aby zmniejszy膰 ilo艣c t艂uszczu mo偶esz cz臋艣ciowo go zast膮pi膰 produktami, które równie偶 艣wietnie sprawdz膮 si臋 by wypiek by艂 wilgotny i puszysty s膮 to: mus jab艂kowy, puree z awokado, jogurt naturalny czy powid艂a owocowe bez cukru.

Cukry i s艂odziki

W wi臋kszo艣ci przepisów znajdziemy cukier ale oczywi艣cie mamy pe艂no mo偶liwo艣ci wymiany go na inne s艂odzid艂a.

  • Stewia - to ro艣lina pochodz膮ca z Ameryki Po艂udniowej, która jest s艂odsza od cukru..
  • Ksylitol - cukier pozyskiwany z kory brzozy. W s艂odko艣ci jest porównywalny do zwyk艂ego cukru.
  • Erytrytol - polecany dla diabetyków

Wi臋cej na ten temat w naszym wpisie “Cukier i jego zamienniki”.

Jaja

Przy wyborze jaj powinni艣my si臋 kierowa膰 ich oznakowaniem. Ka偶de jajko powinno mie膰 specjalne oznaczenie, gdzie pierwsza liczba oznacza jak by艂y chowane.

  1. Jaja klasy „0” to jajka pochodz膮ce z chowu ekologicznego, gdzie kury hodowane s膮 w tradycyjnych gospodarstwach, karmione karm膮 pochodz膮c膮 z ekologicznych upraw. Kupuj膮c takie jajka mo偶na mie膰 pewno艣膰, 偶e kura, która je znios艂a nie dosta艂a antybiotyków ani innych leków.
  2. Jajka klasy „1” pochodz膮 od kur z wolnego wybiegu. Kura ta jednak nie by艂a karmiona pasz膮 ekologiczn膮, ale mog艂a porusza膰 si臋 swobodnie po gospodarstwie tak jak kura z chowu ekologicznego.
  3. Jaja klasy „2” pochodz膮 z tzw. chowu 艣ció艂kowego, gdzie kury przebywaj膮 w du偶ych zamkni臋tych kurnikach bez kontaktu ze 艣wiatem zewn臋trznym. Kury s膮 zamkni臋te, ale posiadaj膮 sta艂y dost臋p do wody oraz paszy.
  4. Jaja klasy „3” to jajka, które pochodz膮 z chowu klatkowego, najmniej przyjaznego kurom, poniewa偶 przez ca艂e 偶ycie przebywaj膮 w klatkach, gdzie otrzymuj膮 po偶ywienie.

Nabia艂

Cz臋sto wybierany do ciast typu sernik czy jogurtowe. Najwa偶niejsze to zwrócenie uwagi na 艣wie偶o艣膰 tych produktów.

Owoce i warzywa

S膮 cz臋sto nieodzownym elementem pysznego ciasta, pe艂ni膮 rol臋 dekoracyjn膮 – borówki, truskawki, maliny, jak i uzupe艂niaj膮 smak cz臋sto kwa艣nym akcentem jak w przypadku rabarbaru. Niekiedy g艂ównym bohaterem ciasta jest dany owoc lub warzywo, a czasem ro艣liny str膮czkowe np. szarlotka, piernik pomidorowy lub marchewkowy czy brownie z czerwonej fasoli.

Pami臋taj, 偶e aby nasze wypieki by艂y pyszne musz膮 by膰 wykonane ze 艣wie偶ych i dojrza艂ych produktów. Wybieraj najlepiej te z ekologicznych upraw bez chemicznych oprysków.

Wypiekanie s艂odko艣ci  dla wi臋kszo艣ci osób sprawia bardzo du偶o frajdy. Pami臋taj, 偶e nie musisz rezygnowa膰 z fit s艂odko艣ci kiedy wliczasz je do swojego zapotrzebowania kalorycznego jako jeden z posi艂ków. Dodaj do niego 艣wie偶y cold press lub pyszny jogurt, a na pewno nasycisz si臋 do pe艂na.

Je艣li szukasz sprawdzonych przepisów zapraszamy do naszych bestsellerów:

  1. Le艣ny mech
  2. Brownie z czerwonej fasoli
  3. Szarlotka na 偶ytnim spodzie
< poprzedni wpis

Cukier i jego zamienniki

nast臋pny wpis >

Le艣ny mech, czyli ciasto szpinakowe

Serwis wykorzystuje pliki cookies niezb臋dne do prawid艂owego dzia艂ania. Zasady stosowania plik贸w cookies w Polityce prywatno艣ci.