Czy słodkości mogą być zdrowe?
10.09.2022
Kto z nas nie zna takiej sytuacji, kiedy przechodzimy na dietę i rezygnujemy z wielu ulubionych produktów i dań?
Często przechodzimy koło cukierni i nie możemy się powstrzymać od wejścia i zakupienia chociaż jednego małego ciasteczka. Najgorzej jak nie umiemy się powstrzymać i na jednej słodkości się nie kończy. Czy na diecie musimy rezygnować ze wszystkich dobrodziejstw, które zostały wymyślone przez świat.
Słodko nie znaczy niezdrowo
Wiadomo, że jeśli chodzi o słodkości, które czekają na nas na sklepowych półkach, to często ich skład nie jest do końca zadowalający. Zdarzają się produkty lepsze i gorsze, jeśli stosujemy je w małych ilościach nie powinny zaburzyć nam diety. Najlepsze dla nas będzie, jeśli sami w domowych warunkach, przygotujemy słodkie desery i wliczymy je w nasze dzienne zapotrzebowanie kaloryczne.
Jakie produkty będą odpowiednie?
Wyrabiając domowe fit słodkości warto zwrócić uwagę na produkty z których będziemy je robić.
Mąka
Zamiast wybierać mąkę pszenną warto sięgnąć po mąkę o wiele mniej przetworzoną, która bogata jest w błonnik, węglowodany złożone, witaminy i składniki mineralne. Świetnie sprawdzi się mąka pełnoziarnista, gryczana, mąka kasztanowa czy żytnia.
Tłuszcze
Tłuszcze wypływają na puszystość i konsystencję naszych wypieków. To od nich zależy czy ciasto będzie puszyste czy też kruche, wilgotne czy suche. Najważniejsze przy wyborze tłuszczy jest czytanie etykiet. Zwróć uwagę na informację o zawartości “częściowo uwodornionych/ częściowo utwardzonych olejów roślinnych. Właśnie taka informacja zawarta na etykiecie mówi nam o zawartości szkodliwych tłuszczy trans w produkcie, które powstają poprzez przemysłowe, częściowe uwodornienie, czyli utwardzania olejów roślinnych. Co się zatem sprawdzi? Dobre będą: olej kokosowy, olej rzepakowy czy masło. Aby zmniejszyć ilośc tłuszczu możesz częściowo go zastąpić produktami, które również świetnie sprawdzą się by wypiek był wilgotny i puszysty są to: mus jabłkowy, puree z awokado, jogurt naturalny czy powidła owocowe bez cukru.
Cukry i słodziki
W większości przepisów znajdziemy cukier ale oczywiście mamy pełno możliwości wymiany go na inne słodzidła.
- Stewia - to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, która jest słodsza od cukru..
- Ksylitol - cukier pozyskiwany z kory brzozy. W słodkości jest porównywalny do zwykłego cukru.
- Erytrytol - polecany dla diabetyków
Więcej na ten temat w naszym wpisie “Cukier i jego zamienniki”.
Jaja
Przy wyborze jaj powinniśmy się kierować ich oznakowaniem. Każde jajko powinno mieć specjalne oznaczenie, gdzie pierwsza liczba oznacza jak były chowane.
- Jaja klasy „0” to jajka pochodzące z chowu ekologicznego, gdzie kury hodowane są w tradycyjnych gospodarstwach, karmione karmą pochodzącą z ekologicznych upraw. Kupując takie jajka można mieć pewność, że kura, która je zniosła nie dostała antybiotyków ani innych leków.
- Jajka klasy „1” pochodzą od kur z wolnego wybiegu. Kura ta jednak nie była karmiona paszą ekologiczną, ale mogła poruszać się swobodnie po gospodarstwie tak jak kura z chowu ekologicznego.
- Jaja klasy „2” pochodzą z tzw. chowu ściółkowego, gdzie kury przebywają w dużych zamkniętych kurnikach bez kontaktu ze światem zewnętrznym. Kury są zamknięte, ale posiadają stały dostęp do wody oraz paszy.
- Jaja klasy „3” to jajka, które pochodzą z chowu klatkowego, najmniej przyjaznego kurom, ponieważ przez całe życie przebywają w klatkach, gdzie otrzymują pożywienie.
Nabiał
Często wybierany do ciast typu sernik czy jogurtowe. Najważniejsze to zwrócenie uwagi na świeżość tych produktów.
Owoce i warzywa
Są często nieodzownym elementem pysznego ciasta, pełnią rolę dekoracyjną – borówki, truskawki, maliny, jak i uzupełniają smak często kwaśnym akcentem jak w przypadku rabarbaru. Niekiedy głównym bohaterem ciasta jest dany owoc lub warzywo, a czasem rośliny strączkowe np. szarlotka, piernik pomidorowy lub marchewkowy czy brownie z czerwonej fasoli.
Pamiętaj, że aby nasze wypieki były pyszne muszą być wykonane ze świeżych i dojrzałych produktów. Wybieraj najlepiej te z ekologicznych upraw bez chemicznych oprysków.
Wypiekanie słodkości dla większości osób sprawia bardzo dużo frajdy. Pamiętaj, że nie musisz rezygnować z fit słodkości kiedy wliczasz je do swojego zapotrzebowania kalorycznego jako jeden z posiłków. Dodaj do niego świeży cold press lub pyszny jogurt, a na pewno nasycisz się do pełna.
Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów zapraszamy do naszych bestsellerów:
- Leśny mech
- Brownie z czerwonej fasoli
- Szarlotka na żytnim spodzie