Co zrobić, żeby na stałe obniżyć cukier u diabetyka? Mało znane właściwości pokrzywy
08.01.2025
![](https://hfood.pl/media/cache/resolve/full/content/images/Co-zrobic-zeby-na-stale-obnizyc-cukier-u-diabetyka-Malo-znane-wlasciwosci-pokrzywy.png)
Leczysz cukrzycę typu 2, chcesz zmniejszyć poziom cukru i nic nie pomaga? Obniżanie stężenia glukozy może być trudne, ale natura ma na to skuteczne sposoby. Jeśli z nich skorzystasz, już po kilku tygodniach odczujesz poprawę. Jak obniżyć wysoki poziom cukru? O tym dowiesz się z poniższego wpisu.
Czy stosowanie ziół na cukrzycę spowoduje obniżenie poziomu cukru?
Jak działają popularne zioła obniżające poziom cukru?
Regulowanie poziomu glukozy to główne zadanie w terapii cukrzycy. Dlatego lekarze przepisują diabetykom leki obniżające poziom cukru. Przykładem jest metformina. Zbyt wysoki cukier we krwi przyspiesza rozwój cukrzycy. Powoduje groźne komplikacje, takie jak udar, nefropatię lub utratę wzroku.
Jednak oprócz leczenia farmakologicznego, wiele osób reguluje poziom cukru, stosując zioła. Wybierają takie produkty, jak liść pokrzywy zwyczajnej lub liść morwy białej. Pokrzywa zwyczajna wpływa na usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Z kolei morwa biała to doskonały środek na obniżanie cholesterolu i ciśnienia krwi.
Dlaczego zioła dają wsparcie w walce z cukrzycą i obniżają poziom cukru?
Regulowanie poziomu glukozy z pomocą ziół jest skuteczne, bo trwale zmniejsza poziom cukru. Zwiększa też wydzielanie insuliny. Dlatego warto używać ich w terapii cukrzycy typu 2 jako środek wspomagający leczenie. Ziele pokrzywy działa na wysoki cukier jak odkurzacz. Stymuluje pracę trzustki, a jednocześnie "czyści" krew. Oznacza to przyspieszoną przemianę materii i szybsze trawienie.
Jakie zioła na obniżenie cukru we krwi są warte uwagi?
Pokrzywa zwyczajna (urtica dioica)
Pokrzywa reguluje poziom cukru dzięki unikalnemu składowi. Zawiera liczne witaminy (A, E, C, K, B2), sole mineralne i kwasy organiczne. Ludzie stosują pokrzywy, aby zwiększyć ilość czerwonych krwinek i hemoglobiny we krwi. W tym celu korzystają z korzeni oraz liści pokrzywy zwyczajnej. Ta roślina wykazuje też właściwości moczopędne i rozkurczowe. Zastosowanie pokrzywy zwyczajnej nie ogranicza się tylko do medycyny. To znany środek na porost włosów.
Mniszek lekarski (Taraxacum officinale)
Liście i korzeń mniszka lekarskiego stosuje się do podobnych celów, co liście pokrzywy zwyczajnej. Mniszek ma działanie regulujące poziom cukru. Wpływa pozytywnie na pracę trzustki, a dodatkowo pobudza wytwarzanie żółci. Dzięki obecności interferonu zwalcza wirusy i podnosi odporność organizmu.
Rutwica lekarska (Galega officinalis)
Jeśli chcesz wspomóc leczenie cukrzycy, wybierz rutwicę lekarską. Rutwica redukuje działanie metyloglukozy, obniżając poziom glukozy we krwi i wspomagając utratę masy ciała.
Balsamka ogórkowata (Momordica charantia)
Balsamka dzieli właściwości lecznicze pokrzywy, dzięki czemu ułatwia leczenie cukrzycy. To warzywo, przypominające polskiego ogórka, skutecznie działa na podwyższony poziom cukru. Balsamka reguluje poziom cukru przez gurmarin. To związek chemiczny, który działa jak insulina.
Jak używać zioła na obniżenie cukru? Czy warto stosować pokrzywę?
Sok z pokrzywy
Jeśli przeszkadza Ci wysoki poziom cukru, pij świeży sok z pokrzywy! Poza obniżeniem poziomu cukru zyskasz piękną cerę i zdrowy wygląd skóry. Ziele pokrzywy wykorzystuje się w kosmetyce, bo usuwa łupież i zaskórniki. Zastosowanie pokrzywy zwyczajnej obejmuje też łagodzenie stanów zapalnych — m.in. trądziku.
Herbata ziołowa
W terapii cukrzycy można stosować liście pokrzywy lub korzeń pokrzywy w formie suszu. Gorący napar zwiększa wydzielanie insuliny, co zbija poziom glukozy. Ziele pokrzywy działa pozytywnie na odporność. Dzięki obecności polifenoli zmniejsza liczbę wolnych rodników. Picie herbaty to świetny nawyk, który błyskawicznie pomoże Ci obniżyć poziom cukru.
Zioła na surowo
Liście pokrzywy zwyczajnej to świetny dodatek do sałatek. Liść pokrzywy nadaje potrawom atrakcyjny wygląd i wzbogaca ich smak. A po posiłku stymuluje wydzielanie soków trawiennych. Dzięki właściwościom leczniczym pokrzywa utrzymuje prawidłowy poziom cukru, dlatego włącz ją do swojej diety.
Dieta na obniżenie cukru i wsparcie organizmu w walce z cukrzycą
Jak obniżyć poziom cukru za pomocą roślin i przypraw?
Dieta dla diabetyka to doskonały sposób, aby stopniowo zmniejszyć poziom cukru we krwi. Nie wymaga wyrzeczeń, ale dodania do menu kilku składników, które hamują wchłanianie cukrów. Przykładem jest popularny cynamon lub liść morwy białej, które znajdziesz w wielu sklepach. Pamiętaj, że korzeń pokrzywy to nie jedyna metoda na regulowanie poziomu glukozy.
Cynamonowiec cejloński (Cinnamomum verum)
Cynamon to przyprawa dostępna w każdej kuchni. Ułatwia trawienie, ma niezwykły aromat i działa, hamując wchłanianie cukru. W ten sposób dochodzi do naturalnej regulacji poziomu cukru i obniżenia stężenia glukozy we krwi.
Morwa biała (Morus alba)
Znany z Chin liść morwy białej to kolejny przykład rośliny, która normuje poziom cukru. Morwa zawiera alkaloidy, które spowalniają tempo rozkładu skrobi. To oznacza niższe stężenie glukozy we krwi. W jej skład wchodzi też kwercetyna, która wspomaga leczenie cukrzycy, hamując wchłanianie cukrów.
Zioła i dieta w walce z cukrzycą
Terapia cukrzycy to proces, którym obniża się wysoki poziom cukru we krwi i zwiększa wydzielanie insuliny. W tym celu lekarze przepisują pacjentom leki — takie jak metformina. Jednak nie jest to jedyna metoda na wysokie stężenie glukozy. Chcesz mieć stabilny poziom cukru? Uzupełnij swoją terapię o zioła: pokrzywę, mniszek lekarski lub rutwicę lekarską. Możesz też regulować poziom glukozy, włączając do diety cynamon lub liście morwy białej.