Dieta ketogeniczna - Keto
09.09.2022

Ka偶dy z nas kojarzy piramid臋 zdrowego od偶ywiania ze szko艂y. Fundamentem, czyli najwa偶niejszymi sk艂adnikami niezb臋dnymi do prawid艂owego funkcjonowania organizmu s膮 pe艂noziarniste w臋glowodany. Nast臋pny poziom to warzywa i owoce, pó藕niej wysokiej jako艣ci bia艂ko i na samej górze znajduj膮 si臋 t艂uszcze, jako sk艂adnik potrzebny ale nie podstawowy. W diecie ketogenicznej piramida wygl膮da zdecydowanie inaczej. Niemal偶e staje na g艂owie. T艂uszcze graj膮 tutaj g艂ówne skrzypce, a w臋glowodany s膮 w zasadzie ca艂kowicie wykluczone z jad艂ospisu. Czy to jest zdrowe?
Czym jest stan ketozy?
Mówimy o stanie ketozy kiedy nasz organizm zaczyna czerpa膰 energi臋 z t艂uszczy, a nie z cukru (glukozy).
Ale jak mo偶na je艣膰 t艂uszcze, czu膰 si臋 zdrowo i chudn膮膰?
Wiele bada艅 pokazuje 偶e energia czerpana z t艂uszczy jest dla naszego organizmu zdrowa i pomaga w spalaniu zb臋dnej tkanki t艂uszczowej.
Dzi臋ki ketozie i spalaniu t艂uszczy usprawniamy prac臋 wielu narz膮dów takich jak serce, nerki. Obni偶amy równie偶 ci艣nienie t臋tnicze krwi oraz zmniejszamy poziom cukru i cholesterolu, co zapobiega zawa艂om serca, udarom i mia偶d偶ycy t臋tnic.
Czy dieta keto to nowy trend, a mo偶e znamy j膮 od dawna?
W dawnych czasach kiedy pokarm by艂 zdobywany przez cz艂owieka, a nie czeka艂 spokojnie na sklepowej pó艂ce, ludzki organizm cz臋sto wchodzi艂 w stan ketozy. Produkty które spo偶ywa艂 pochodzi艂y z tego co uda艂o mu si臋 upolowa膰 lub zebra膰. Czasem zajmowa艂o to bardzo du偶o czasu. Dodatkowo cz臋sto jad艂 nieregularnie, co powodowa艂o, 偶e stan ketozy by艂 cz臋stym zjawiskiem.
Dlatego zaleca si臋 t膮 diet臋 stosowa膰 zmiennie do ju偶 dobrze nam znanego sposobu od偶ywiania, czyli standardowej diety.
Dlaczego powsta艂a taka dieta?
Dieta nisko-w臋glowodanowa zalecana jest dla pacjentów, cierpi膮cych na epilepsj臋. Jak wskazuj膮 badania, odpowiednie 偶ywienie mo偶e pomóc wyciszy膰 nieprzyjemne dolegliwo艣ci padaczki.
Dieta ketogeniczna obni偶a poziom cukru we krwi i obni偶a poziom insuliny, co powoduje “g艂odowanie” komórek rakowych (oczywi艣cie nie wszystkich), pomaga równie偶 zminimalizowa膰 wyst臋powanie migren.
Stosowana równie偶 po niewielkich modyfikacjach w leczeniu i kontrolowaniu cukrzycy. Prowadzone badania wskazuj膮 tak偶e na korzystny wp艂yw diety przy leczeniu choroby Alzheimera, Parkinsona, autyzmu, stwardnienia zanikowego bocznego, nowotworów mózgu, bólów g艂owy oraz zaburze艅 snu.
Plusy ketozy w organizmie
- Spadek masy cia艂a - w stanie ketozy organizm czerpie energi臋 z t艂uszczy co wspomaga dodatkowo spalanie tkanki t艂uszczowej, dzi臋ki czemu usprawnia si臋 praca wielu organów takich jak serce czy nerki.
- Obni偶a si臋 ci艣nienie t臋tnicze krwi
- Nast臋puje zmniejszenie poziomu cukru we krwi - w diecie keto przez to, 偶e organizm czerpie energi臋 z t艂uszczy, a nie w臋glowodanów, czyli cukrów, 艂atwiej jest zachowa膰 odpowiedni poziom glukozy. Jednak nie zaleca si臋 tej diety dla diabetyków, poniewa偶 u cukrzyków mo偶e doprowadzi膰 do niebezpiecznej dla 偶ycia kwasicy ketonowej.
- Zmniejszenie apetytu - nie do ko艅ca wiadomo dlaczego na diecie ketogenicznej pacjenci uwa偶aj膮 偶e odczuwaj膮 mniejszy g艂ód oraz mniejsz膮 ochot臋 do s艂odko艣ci.
Minusy diety ektogenicznej:
- Nie艣wie偶y oddech - spowodowany jest nadmiarem acetonu w wydychanym powietrzu. Po zmianie diety znika ten problem.
- Obni偶enie kondycji - najcz臋艣ciej zauwa偶a si臋 to na pocz膮tku przechodzenia na diet臋. Tak zwana “grypa ketogeniczna” kiedy mózg przestaje dostawa膰 glukoz臋 jako paliwo, co powoduje ospa艂o艣膰 i brak energii. Po “przechorowaniu” objawów osoby korzystaj膮ce z tej diety zg艂aszaj膮 lepsz膮 prac臋 mózgu ni偶 przed rozpocz臋ciem diety.
- Mog膮 wyst膮pi膰 zaparcia i biegunki - wywo艂uje je zmiana nawyków 偶ywieniowych. Nale偶y pami臋ta膰, 偶e przy produktach o ma艂ej ilo艣ci w臋glowodanów, nale偶y wybiera膰 takie które zawieraj膮 b艂onnik pokarmowy co pomo偶e przy zaparciach. Na przyk艂ad siemi臋 lniane, awokado, migda艂y, kalafior
- Mo偶liwe wyst膮pienie bezsenno艣ci - oczywi艣cie wyst臋puje tylko na pocz膮tku przej艣cia na diet臋. Ust臋puje po paru dniach.
Dieta przez jednych wychwalana przez innych krytykowana
Jak ka偶da dieta równie偶 ta, posiada swoich zwolenników jak i przeciwników.
Jako dieta odchudzaj膮ca wci膮偶 jest niech臋tnie polecana przez specjalistów, przez swoj膮 specyfikacj臋. Wywo艂uje ogromne zmiany biochemiczne, zmienia dostarczane paliwo mózgowi i reszcie cia艂a do spalania. Dlatego nie powinno si臋 przechodzi膰 na t膮 diet臋 bez wcze艣niejszej konsultacji z dietetykiem.
Bardzo wa偶ne jest by w diecie ketogenicznej dostarcza膰 odpowiedni膮 ilo艣膰 wody. Woda jest wa偶na w ka偶dej diecie. Zapobiega nadmiernemu zakwaszeniu organizmu i kamicy nerek, jest bardzo pomocne w wypró偶nianiu si臋.
Du偶o zdrowszym dla organizmu b臋dzie delikatne zmienianie diety. Proces ten jest d艂u偶szy ale pomo偶e zmniejszy膰 wyst膮pienie objawów przechodzenia w stan ketozy. Zaleca si臋 ograniczanie w臋glowodanów stopniowo, przej艣cie na diet臋 low carb i z tej diety dopiero na diet臋 ketogeniczn膮. Obie diety s膮 dost臋pne w naszej ofercie.
G艂ówne zasady diety keto
G艂ówn膮 zasad膮 diety ketogenicznej jest zwi臋kszenie udzia艂u t艂uszczy w diecie, ograniczenie w臋glowodanów i jednoczesnym umiarkowanym spo偶yciu bia艂ka.
Dopuszczaln膮 ilo艣ci膮 w臋glowodanów w tej diecie jest 10% zapotrzebowania w ci膮gu dnia. Oczywi艣cie w臋glowodany te pochodz膮 z warzyw.
Must have diety keto
- produkty mi臋sne takie jak - wo艂owina, wieprzowina, drób (np. kaczka)
- ryby i owoce morza - makrela, 艂oso艣, sardynki i wszystkie owoce morza
- jaja
- naturalne t艂uszcze - mas艂o, oliwa z oliwek, olej kokosowy
- nabia艂 - 艣mietana, jogurt, pe艂not艂uste mleko
- orzechy na przyk艂ad: pekan, w艂oskie, pini, migda艂y, brazylijskie, makadamia, laskowe, pestki dyni i s艂onecznika
- warzywa nisko w臋glowodanowe takie jak: szpinak, broku艂, kalafior, jarmu偶, szparagi, bak艂a偶an, oliwki, cukinia, ogórek, pieczarki, awokado, brukselka
- owoce nisko w臋glowodanowe takie jak: truskawki, porzeczka, borówki, jagody, maliny.
Dieta keto w healthy food catering
W naszym cateringu dieta keto wyst臋puje w dwóch wersjach 3 posi艂ki (艣niadanie, obiad, kolacja) oraz 4 posi艂ki (艣niadanie, II 艣niadanie, obiad, kolacja). W kaloryczno艣ci od 1200-3500. Zach臋camy do zapoznania si臋 z naszym menu.
Przyk艂adowe menu:
DZIE艃 1
艢niadanie:
Wiosenna fritata ze szpinakiem i serem typu feta z mini sa艂atk膮 winegret
ll 艢niadanie
Sa艂atka COBB
Obiad
Dorsz pieczony w sosie ze szpinakiem
Kolacja
Pieczona kaczka z puree z kalafiora sosem 偶urawinowym i grillowanym oscypkiem
DZIE艃 2
艢niadanie:
艢niadanie mistrzów czyli jajka sadzone z frankfurtkami i mini sa艂atk膮 winegret
ll 艢niadanie
Chili con carne
Obiad
Kurczak w sosie azjatyckim z pieczark膮, bak艂a偶anem i cukini膮 podane z makaronem z marchewki
Kolacja
Fasolka szparagowa w oliwie zio艂owej podana z pieczonym dorszem i pomidorami oraz pra偶onym s艂onecznikiem