Zagraża Ci podwyższony cholesterol? Sprawdź swoje objawy i policz się z ukrytym wrogiem!
24.02.2025

Cholesterol pełni ważną rolę w organizmie każdego człowieka. Ten hormon jest obecny w mózgu i tworzy błony komórkowe. Z kolei prawidłowy poziom cholesterolu całkowitego pokazuje stan zdrowia. Za to jego przekroczenie zwiastuje poważne choroby. Stąd rodzą się różne pytania. Jakie są przyczyny wysokiego cholesterolu? Czy statyny są najlepszym sposobem na jego obniżenie? Jakie są objawy wysokiego cholesterolu? O tym wszystkim dowiesz się już za chwilę.
Jakie są objawy podwyższonego cholesterolu?
Objawy wysokiego cholesterolu
Jeśli wysoki cholesterol utrzymuje się w Twoim organizmie, to nie daje to oczywistych objawów. Dopiero, gdy w Twoich tętnicach pojawią się zmiany miażdżycowe, możesz odczuwać różne dolegliwości:
- zmiany skórne,
- bóle nóg,
- zmęczenie,
- żółte grudki w kącikach oczu,
- bóle w klatce piersiowej.
Gdy doskwiera Ci nadmiar cholesterolu, w żyłach i tętnicach powstają blaszki miażdżycowe. W przypadku ich oderwania Twoja sytuacja zdrowotna mocno się komplikuje. Może to prowadzić nawet do udaru mózgu lub do zawału serca. Są także mniej oczywiste symptomy, że Twój zły cholesterol (LDL) jest zbyt wysoki. To zaburzenia erekcji, osłabienie wzroku lub problemy ze słuchem.
Wskazania do badania cholesterolu
Zanim lekarz stwierdzi u Ciebie hipercholesterolemię, musisz poddać się badaniu poziomu cholesterolu. W tym celu medycy pobierają od Ciebie próbkę krwi i wysyłają ją do laboratorium. Takie badanie warto zrobić, gdy podejrzewasz u siebie wyższy poziom LDL. To także świetna profilaktyka wysokiego cholesterolu.
Jakie są przyczyny hipercholesterolemii?
Jeśli dotyczy Cię problem wysokiego poziomu cholesterolu, to możliwe, że stoją za tym następujące powody:
- niska aktywność fizyczna,
- siedzący tryb życia,
- palenie tytoniu,
- choroby przewlekłe - jak np. otyłość lub cukrzyca,
- złe nawyki żywieniowe.
Przyczyny wysokiego cholesterolu wskazują co robić, aby obniżyć stężenie cholesterolu. W profilaktyce wysokiego cholesterolu dużą rolę pełnią dwa czynniki - styl życia i sposób odżywiania.
Jakie są normy cholesterolu?
Wysokie stężenie cholesterolu LDL
Cholesterol zły (LDL) to frakcja, odpowiedzialna za transport cholesterolu z wątroby do komórek ciała. W hipercholesterolemii, gdy poziom LDL jest zbyt wysoki, zbiera się w postaci złogów w żyłach i tętnicach. Za prawidłowy poziom cholesterolu LDL uznaje się wartości:
- dla mężczyzn - mniej niż 100 mg/dl,
- dla kobiet - mniej niż 100 mg/dl.
Czym różni się zły cholesterol od dobrego?
W pełnej analizie cholesterolu, poza tym, że występuje tu cholesterol zły (LDL), można także wyróżnić cholesterol dobry (HDL). Ta frakcja transportuje cholesterol z komórek ciała z powrotem do wątroby. W tym organie dobry cholesterol ulega rozkładowi lub wydala się go z organizmu. Prawidłowy poziom cholesterolu HDL to odpowiednio:
- dla mężczyzn - nie mniej niż 40 mg/dl,
- dla kobiet - nie mniej niż 50 mg/dl.
Zarówno cholesterol LDL, jak i HDL uczestniczą razem w ciągłym procesie metabolizmu tłuszczów. W badaniu i profilaktyce wysokiego cholesterolu te dwie frakcje tworzą cholesterol całkowity.
Cholesterol całkowity
Stężenie cholesterolu całkowitego to tak naprawdę liczbowy wynik dwóch frakcji, którą tworzy
- cholesterol dobry (HDL),
- cholesterol zły (LDL).
W badaniu poziomu cholesterolu oznacza się także frakcję nie-HDL oraz poziom trójglicerydów. Ogólne normy stężenia cholesterolu całkowitego dla obu płci są identyczne i wynoszą od 125 do 200 mg/dl.
Jakie choroby mogą powstać przez zbyt wysoki cholesterol?
Choroby serca i układu krwionośnego
Przy zbyt wysokim stężeniu cholesterolu całkowitego wzrasta ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Skutki wysokiego cholesterolu obejmują takie schorzenia, jak:
- choroba wieńcowa,
- udar mózgu,
- zawał serca,
- PAD (choroba tętnic obwodowych).
Poziom LDL może odkładać się latami w naczyniach krwionośnych i ten proces jest niewidoczny. Jedynym pewnym sposobem, aby to sprawdzić, jest badanie poziomu cholesterolu.
Miażdżyca
Monitorowanie poziomu cholesterolu jest ważne, bo tylko tak można wykryć miażdżycę. Tę podstępną chorobę wywołują blaszki miażdżycowe, osadzające się na naczyniach tętniczych. Postępująca miażdżyca powoduje niedokrwienie kończyn i inne choroby związane z układem krwionośnym.
Martwica
Wysokie stężenie cholesterolu może doprowadzić do rozwoju martwicy. To schorzenie to skutek stanu, w który wysoki cholesterol utrzymuje się przez długi czas i zawęża światło naczyń krwionośnych. Martwica to efekt niedotlenienia tkanek.
Jakie produkty jeść, gdy masz zbyt wysoki poziom cholesterolu?
Co jeść, gdy masz wysoki poziom cholesterolu?
Jeśli masz wysoki poziom LDL i zależy Ci na obniżeniu poziomu cholesterolu, to jedz poniższe produkty:
- awokado,
- płatki owsiane,
- czosnek,
- siemię lniane.
Zarówno czosnek, jak i płatki owsiane podwyższają cholesterol dobry (HDL), a jednocześnie redukują poziom tego złego. Dlatego wprowadź te produkty do swojego jadłospisu. Jeśli zależy Ci na szybszych efektach, to wypróbuj dietę pudełkową z Healthy Food w Łodzi.
Jak obniżyć cholesterol dietą?
Monitorowanie poziomu cholesterolu całkowitego i zmiana stylu życia obniżają zły (LDL) cholesterol. Jednak okazuje się, że największą różnicę w procesie zdrowienia może przynieść zmiana diety.
Zależy Ci na Twoim zdrowiu i chcesz szybko obniżyć poziom cholesterolu całkowitego? Zbuduj nowe nawyki żywieniowe! Pomoże Ci w tym nasza gotowa dieta slim, która wspiera organizm w walce ze stanem zapalnym i wolnymi rodnikami. A to właśnie główne przyczyny wyższego poziomu cholesterolu LDL.
Statyny. Jak zbić wysoki cholesterol?
Gdy ryzyko chorób sercowo-naczyniowych jest wysokie, lekarze przepisują pacjentom określone leki:
- fibraty,
- statyny,
- ezetymib,
- inhibitory PCSK9.
Podobnie wygląda proces leczenia wysokiego cholesterolu i takich chorób, jak np. PAD (choroba tętnic obwodowych). Najczęściej lekarze przepisują pacjentom statyny, które hamują enzymy HMG-CoA . Tym samym obniżają cholesterol zły (LDL). Warto jednak pamiętać, że mają one niepożądane działania, do których zaliczają się bóle mięśni, uszkodzenie wątroby bądź wzrost ryzyka cukrzycy.