Jak segregować opakowania z cateringu
06.09.2022
Ogromna ilość odpadów w tym głównie plastiku towarzyszy nam na każdym kroku. Aby zminimalizować skutki produkcji i użycia tworzyw sztucznych należy poddawać te produkty recyklingowi. W tym procesie każdy w nas odgrywa ogromną rolę zaczynając już w swoim domu. Odpowiednia segregacja śmieci pomoże doprowadzić do ich przetworzenia i ponownego użytku.
Z troski o środowisko wprowadziliśmy możliwość wyboru opakowań, które są biodegradowalne.
W naszym cateringu dostępne są 2 rodzaje opakowań, plastikowe typu PP oraz ‘eko’ z pulpy celulozowej.
Zależnie od rodzaje pudełka, różne są też folie służące do ich zgrzewania. Co za tym idzie w inny sposób należy je też segregować.
W pobliżu naszych domów możemy spotkać różne rodzaje i kolory pojemników na odpady.
- Żółty kontener- tworzywa sztuczne i metale
- Niebieski kontener – papier
- Zielony pojemnik – szkło
- Brązowy kontener – bioodpady
- Czarne kosze – odpady zmieszane, czyli wszystkie te, które nie nadają się do odzysku
- Według powyższego schematu z opakowaniami plastikowymi należy postępować następująco:
- Po spożytym posiłku oczyścić pudełko z resztek jedzenia a następnie folię razem z pudełkiem wyrzucić do pojemnika żółtego.
- Opakowania biodegradowalne musimy potraktować trochę inaczej.
- Samą folię wyrzucamy do pojemnika żółtego a pudełko do niebieskiego.
- Resztki posiłków należy wyrzucić do pojemnika brązowego.
Co zrobić z torbami, w których dostarczane są posiłki?
Możemy używać ich wielokrotnie, np. do zbierania innych odpadów i ich segregacji. Dzięki temu nie potrzebujemy worków na śmieci a po kolejnym użyciu torby papierowe możemy wyrzucić do niebieskiego pojemnika na papier. Nadają się one w 100% do recyklingu.