app 馃尶 nowo艣膰 dieta 艣r贸dziemnomorska | -20% rabatu kod: LATO

Zdrowie Lifestyle Kulinaria

Zimowa herbata

10.09.2022

Herbata jest najpopularniejszym u nas napojem. Ka偶dy jej gatunek ma ró偶ne w艂a艣ciwo艣ci zdrowotne, dlatego wymaga odpowiedniego przygotowania.

Herbata zielona czy czarna

Pochodz膮 od tej samem ro艣linny Camellia sinensis, ró偶ni je tylko sposób wytwarzani. Li艣cie czarnej herbaty s膮 rozdrabniane i poddawane fermentacji, zielone za艣 suszeniu.

Herbata zielona uwa偶ana jest za zdrowsz膮 odmian臋 dzi臋ki pomini臋ciu procesu fermentacji. Maksymalna ilo艣膰 polifenoli i przeciwutleniaczy które odpowiadaj膮 za wi臋kszo艣膰 jej w艂a艣ciwo艣ci zdrowotnych nie traci na swojej warto艣ci przy procesie suszenia.

Herbata zielona ma pozytywny wp艂yw mi臋dzy innymi na obni偶enie poziomu tak zwanego z艂ego cholesterolu LDL, pomaga w spalaniu t艂uszczu dlatego najcz臋艣ciej odchudzaj膮ce herbaty sprzedawane w sklepie maj膮 w sk艂adzie zielona herbat臋. Reguluje ona równie偶 poziom cukru we krwi, spowalnia proces starzenia przez flawonoidy oraz ma pozytywny wp艂yw na nasze z臋by i dzi膮s艂a.

Ciekawostka

Obie odmiany herbaty zawieraj膮 od 8 do 10 tysi臋cy polifenoli czyli wi臋cej ni偶 warzywa i owoce. Dwie fili偶anki herbaty maj膮 takie samo dzia艂anie antyoksydacyjne jak lampka czerwonego wina czy 4 jab艂ka.

Herbata dzia艂a jak kawa

Zawarta w herbacie teina (herbaciany odpowiednik kofeiny) która jest przyswajana dopiero w jelitach, przez co wolniej dostaje si臋 do krwioobiegu, ma dzia艂anie pobudzaj膮ce,  dodatkowo garbniki które równie偶 znajduj膮 si臋 w herbacie dodatków spowalniaj膮 wch艂anianie. Dzi臋ki temu pobudzaj膮ce dzia艂anie herbaty przebiega wolniej i d艂u偶ej ni偶 kawa. Nie mam wra偶enia nag艂ego przyp艂ywu energii oraz nag艂ego jego spadku. Przez wolne uwalniane, stajemy si臋 pobudzeni ale w 艂agodny sposób i d艂u偶ej ono trwa ni偶 po kawie.

Najpopularniejsza herbata - herbata czarna

Herbata poddawana fermentacji, najlepiej smakuje na ciep艂o, poniewa偶 tylko wtedy zachowuje w艂a艣ciwo艣ci smakowe. Oprócz dzia艂ania pobudzaj膮cego przez tein臋, obni偶a ci艣nienie krwi, poprawia kr膮偶enie oraz hamuje rozwój bakterii w uk艂adzie pokarmowym, poprawia trawienie i chroni z臋by przed próchnic膮. Jej smak idealnie 艂膮czy si臋 z ró偶nymi dodatkami, dzi臋ki temu s艂u偶y jako baza do ró偶nych herbat owocowych.

Rodzaje herbat

Wyró偶nia si臋 oczywi艣cie znacznie wi臋cej rodzajów herbat, na przyk艂ad:

Herbata bia艂a

powstaje z m艂odych p膮czków, dzi臋ki procesowi produkcji przez który przechodzi zawiera du偶o witaminy C, przez co wzmacnia odporno艣膰.

Herbata 偶ó艂ta

uwa偶ana za najszlachetniejsz膮 poniewa偶 przez proces utleniania enzymatycznego i fermentacji z udzia艂em mikroorganizmów, powstaj膮 substancje o silnych w艂a艣ciwo艣ciach przeciw rodnikowych.

Czerwona herbata

zaraz po zbiorze poddawana krótkiej fermentacji- uwa偶ana za najlepsz膮 na odchudzanie ale nie ma sprawdzonych bada艅 które potwierdzi艂yby t臋 tez臋.

Herbata rooiboos

chocia偶 nie produkowana z drzewa herbacianego przez swoje w艂a艣ciwo艣ci zaliczana jest do nich.  Posiada w艂a艣ciwo艣ci antybakteryjne, nie zawiera kofeiny oraz posiada w艂a艣ciwo艣ci uspokajaj膮ce. Poleca si臋 j膮 do wprowadzenia jako pierwsz膮 herbat臋 dla dzieci.

Herbata zdrowa ale nale偶y j膮 pi膰 z umiarem

Herbata ma bardzo du偶o pozytywnych w艂a艣ciwo艣ci zdrowotnych. Zaleca si臋 nie przekracza膰 dziennie 4-5 fili偶anek herbaty, nale偶y zwróci膰 równie偶 uwag臋 na moc jej naparu. Herbat臋 najlepiej pi膰 godzin臋 po posi艂ku, tak jak kawa nie zaleca si臋 picia na pusty 偶o艂膮dek poniewa偶 pobudza wytwarzanie kwasów trawiennych.

Polifenole maj膮 generalnie pozytywny wp艂yw na nasze zdrowie ale nale偶y pami臋ta膰 偶e mog膮 te偶 blokowa膰 wch艂anianie 偶elaza.

Jakie dodatki najlepsze s膮 do herbaty

Herbata idealnie 艂膮czy si臋 z ró偶nymi cytrusami takimi jak cytryna czy pomara艅cza. W zimowe dni kiedy wasza odporno艣膰 spada艂a na pewno cz臋sto mama lub babcia przygotowywa艂a wam herbat臋 z imbirem i cytryn膮 cz臋sto by艂a równie偶 s艂odzona miodem.

W ró偶nych kawiarniach mo偶emy spotka膰 równie偶 herbat臋 z syropem malinowym, go藕dzikami i rozmarynem. 艢wie偶a ga艂膮zka rozmarynu zalana gor膮c膮 wod膮 daje niesamowity aromat.

Oczywi艣cie do herbaty idealnie pasuje równie偶 any偶, kardamon i wcze艣niej wspomniane go藕dziki.

A tutaj przyk艂adowe przepisy na pyszn膮 zimow膮 herbat臋:

Rozgrzewaj膮ca herbata z jab艂kiem i any偶em

Sk艂adniki:

  • napar z ulubionej czarnej herbaty
  • jab艂ko
  • laska cynamonu
  • gwiazdka any偶u
  • 1-2 艂y偶ki miodu

Zimowa herbata z sokiem malinowym i rozmarynem

Sk艂adniki:

  • napar z ulubionej czarnej herbaty
  • 2-3 艂y偶ki soku malinowego
  • plaster grejpfruta
  • ga艂膮zka rozmarynu

Korzenna herbata z pomara艅cz膮

Sk艂adniki:

  • napar z ulubionej czarnej herbaty
  • 1-2 plastry pomara艅czy
  • laska cynamonu
  • 4-5 go藕dzików
  • kawa艂ek imbiru
  • 1-2 艂y偶ki miodu
< poprzedni wpis

Zdrowe oleje i ich w艂a艣ciwo艣ci

nast臋pny wpis >

Dieta pude艂kowa dla kobiet w ci膮偶y

Serwis wykorzystuje pliki cookies niezb臋dne do prawid艂owego dzia艂ania. Zasady stosowania plik贸w cookies w Polityce prywatno艣ci.