Odkryj taktyki wroga – gdzie kryje się cukier?
12.09.2022
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, nie powinniśmy spożywać więcej niż około 50-60 gram cukru dziennie.
Spożycie cukru w rzeczywistości
Tymczasem według danych statystycznych, spożycie cukru w Polsce wynosi około 50 kilogramów rocznie. W przeliczeniu na jedną osobę, to średnio 140 gramów dziennie (ponad dwukrotnie więcej!).
Dla zobrazowania – 140 gramów to aż 28 łyżeczek cukru. Niemało prawda?
Nadmierna masa ciała, próchnica, cukrzyca, choroby układu krążenia – to tylko wierzchołek góry lodowej wynikający z nadmiernego spożycia cukrów prostych.
Gdzie znajdziemy cukier?
Bardzo łatwo jest nieświadomie przesadzić z ilością cukru. Nie musisz słodzić herbaty czy kawy, by dostarczyć wyżej wspomnianą ilość tego białego składnika. Cukier znajduje się praktycznie w każdym produkcie. I tu pojawia się pytanie: w jakich produktach, które używamy na co dzień i które wyglądają całkiem niewinnie ukrywa się „nasz (nie)dietetyczny wróg numer 1”?
- Pierwszą grupą są jogurty owocowe. Przykładowo jogurt malinowy: w 100 gramach produktu znajduje się 12 gramów cukru, przy czym jedno opakowanie, które jemy w całości, waży 150 gramów. Oznacza to, że zjadając jeden kubeczek jogurtu owocowego zjadasz niepełne 4 łyżeczki cukru (18 gramów). By temu zapobiec, zamiast gotowych jogurtów owocowych, wybieraj jogurty naturalne i wzbogacaj je o własne, ulubione dodatki np. świeże owoce i orzechy.
- Wody smakowe niepozornie wydają się być zwyczajną woda mineralna z małą ilością soku owocowego. W dodatku często w sklepach stoją na półkach przy czystych wodach, dając wrażenie „dobrego” produktu nawadniającego. Nic bardziej mylnego! W 100 ml kryje się około 5 gramów cukru. Jedna szklanka (250 ml) takiej wody dostarcza 2 łyżeczki cukru. Co więcej, mało kto poprzestaje na 1 szklance takiego napoju.
- Pyszne, popularne kremy orzechowe – połowa słoiczka to tak naprawdę sam cukier. W zwyczajowej porcji, czyli 2 łyżeczkach kremu, zjadamy 17 gramów cukru – 3,5 łyżeczki!
- Płatki śniadaniowe i musli uważane są za produkty zdrowe i bezpieczne. Czy tak jest na pewno? Oczywiście, można znaleźć produkty z tej kategorii, które zawierają stosunkowo małe ilości cukru. Jednak wiele znanych płatków śniadaniowych (również tych z dodatkiem suszonych owoców) w porcji (30g) dostarcza nam około 2 łyżeczek cukru.
- Podobne do płatków śniadaniowych są batony zbożowe. Wielu osobom, przymiotnik zbożowy kojarzy się z czymś zdrowym – „fit”. W rzeczywistości jednak, taki produkt nie musi mieć ze zdrowiem wiele wspólnego. Na rynku można znaleźć przekąski mające dobry skład i niską zawartość cukru, jednak większość tego typu batonów, niestety zawiera ogromne ilości tego słodkiego dodatku. Przeciętny baton zbożowy zawiera 2 łyżeczki cukru (10 gramów).
- Kolejny na liście widnieje uwielbiany przez chyba wszystkich ketchup. W niektórych, które możemy znaleźć na marketowych półkach, 1/4, a nawet 1/3 zawartości to sam cukier. Przeliczając, 1 łyżka ketchupu to 1 łyżeczka cukru.
- Bardzo popularne napoje energetyczne, po które tak chętnie sięgamy to często 5,5 łyżeczki cukru. Dla większości z nas, herbata posłodzona taką ilością, byłaby nie do wypicia, a jednak potrafimy wypić na raz puszkę takiego napoju pobudzającego. Niesamowite prawda?
- Kakao rozpuszczalne, które proponowane jest najmłodszym, często jako super zdrowy napój, posiada na pierwszym miejscu w składzie cukier. Oznacza to że niemalże ¾ tego produktu to właśnie nasz killer.
- Ostatnie na liście są owoce suszone, które posiadają naturalny cukier, a nie ten dodany z zewnątrz. Jedna suszona morela to 1 łyżeczka cukru. Zjadając 3 suszone morele dostarczamy organizmowi aż 3 łyżeczki słodziwa. Nie oznacza to, że musimy rezygnować z suszonych owoców w naszym jadłospisie, gdyż zawierają one wiele cennych składników odżywczych. Warto jednak, zważać na ich ilość w swojej diecie. Zdecydowanie nie są polecane w dietach o niskim IG.
Jak ograniczyć cukier?
Wiesz już, w jakich produktach ukrywa się cukier, możesz zatem ograniczyć jego podaż czytając dokładnie etykiety zawarte na opakowaniach i wybierać te lepsze pod względem wartości odżywczej i mniejszej ilości cukru. Praktycznie w każdej z wymienionych wyżej kategorii produktów, znajdziemy „coś dobrego” – czyli cukier prosty.
Należy pamiętać, że zwykle wartości podawane są na 100 gramów/ml danego produktu. By obliczyć, ile cukru znajduje się rzeczywiście w sprawdzanej przez nas żywności, należy przeliczyć podaną zawartość na konkretną porcję produktu.
Sprawdzając skład, warto również wiedzieć, że producenci żywności podają listę składników w kolejności od największej do najmniejszej pod względem występowania w danym produkcie. Dlatego im wyżej cukier jest na liście, tym jest go więcej w porównaniu do innych składników, które wypisane są za nim.
Dodatkowo, warto unikać używania zwykłego cukru i stosować jego zamienniki np.: erytrolu lub ksylitolu.
Pod jakimi nazwami kryje się cukier?
Podstawowa forma pod jaką występuje cukier w produktach to po prostu sacharoza, którą znajdziemy w naszej cukierniczce. Jednak często zdarza się, że w składzie produktu nie dostrzegamy składnika o nazwie cukier. Niech to nie usypia naszej czujności! Może on występować pod rozmaitymi nazwami, które nawet czasami brzmią zdrowo. Najczęściej używanymi są: miód, fruktoza, glukoza, syrop glukozowo-fruktozowy, melasa, dekstroza, słód jęczmienny, syrop klonowy, syrop z agawy i każdy inny syrop zagęszczony (również owocowy).
Nie trać głowy
Jak widać cukier jest obecny niemalże wszędzie, zarówno w napojach, jak i w produktach do jedzenia. Warto więc zwracać uwagę na etykiety i podczas zakupów sięgać po produkty jak najbardziej naturalne i najmniej przetworzone. Pamiętajmy jednak, że wszystko jest dla ludzi, niemniej trzeba mieć świadomość, że nie wszystko będzie dobre dla naszego zdrowia. Tutaj znajdziesz kilka porad jak zastąpić biały cukier, nieco zdrowszymi produktami.
Jako specjaliści z zakresu zdrowego żywienia wiemy dobrze, że uzależnienie od cukru w XXI wieku jest ogromne i trzeba sobie jakoś z nim radzić. Dlatego staramy się zawsze w naszych dietach dodawać coś zdrowego “na ząb”, by odciągnąć Was od sięgania po słodkie, niezdrowe przekąski ze sklepowych półek. Czy słodkości mogą być zdrowe? Odpowiedź znajdziecie tutaj.
Dieta niskocukrowa w healthy food catering
W naszym cateringu znajdziesz dietę o obniżonej zawartości cukru, jest nią dieta DIABETIC bazująca na produktach z niskim indeksem glikemicznym (LOW IG), czyli takim, który w małym stopniu wpływa na zwiększenie stężenia glukozy w organizmie. Jest to dieta przeznaczona dla osób zmagających się z insulinoopornością, wspomagająca osoby z cukrzycą typu 2, a także rekomendowana dla kobiet u których stwierdzono cukrzycę ciążową. Dodatkowo dietą o niższej zawartości cukru jest dieta Hashimoto. Diety te bazują w głównej mierze na produktach wytrawnych, dużej ilości warzyw i niskocukrowych owocach. Pomagają uregulować gospodarkę glukozową w organizmie wspierając łagodzenie stanów zapalnych organizmu.